ZDA: Iran bo Rusiji dobavil na stotine bojnih brezpilotnih letal

by Urednik

ALI RUSIJI ŽE PRIMANKUJE BREZPILOTNIH LETALNIKOV IN OROŽJA?

Ameriške oblasti pravijo, da kaže, da je rusko orožje izčrpano zaradi neusmiljenega bombardiranja vzhodne Ukrajine, zato navajajo, da bo Iran dobavil Rusiji na stotine bojnih brezpilotnih letal za uporabo v vojni v Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi naslednji teden obiskal Teheran, ZDA pa so ob tem obtožile Iran, da se pripravlja Rusiji dobaviti na stotine brezpilotnih letalnikov, ki so sposobni nositi orožje, za uporabo v Ukrajini. Jake Sullivan, svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost, je novinarjem povedal, da imajo ZDA informacije, ki kažejo, da se Teheran “pripravlja Rusiji v hitrem roku zagotoviti do nekaj sto UAV “.

»Naše informacije nadalje kažejo, da se Iran pripravlja na urjenje ruskih sil za uporabo teh UAV z začetnim usposabljanjem, ki naj bi se začelo takoj v začetku julija.« Opozoril je, da so iranska brezpilotna letala uporabili uporniški Hutiji v Jemnu za napad na Savdsko Arabijo. Sullivanova trditev izhaja iz navedbe je tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova novinarjem izpred nekaj dni, da bo Putin prihodnji teden odpotoval v iransko prestolnico na pogovore s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom. Erdoğan, ki se je postavil za glavnega posrednika med državama v vojni, je v ponedeljek opravil telefonske pogovore s Putinom in ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, da bi razpravljali o razmerah v Ukrajini in pošiljkah žita. Pred tem pa so tudi že iranski državni mediji poročali, da bo Putin naslednji teden obiskal Teheran, da bi razpravljal o poglabljanju gospodarskih vezi med državama.

Medtem je tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministra Nasser Kanaani na ameriške objave že odgovoril, da Iran ne bo dobavljal orožja Rusiji, tako kot tudi ne Ukrajini, saj se ne želi vmešavati v konflikt in še bolj zaplesti situacije. Besede, ki zaenkrat še nimajo velike teže, predvsem zaradi napovedanega obiska ruskega predsednika v Iranu 19. julija 2022.

Prav brezpilotna letala so imela ključno vlogo na obeh straneh v vojni v Ukrajini – od izstreljevanja projektilov na daljavo do odmetavanja majhnih bomb na cilje in do izvajanja izvidovanja za topništvo in kopenske enote. Ukrajinske sile so bile posebej uspešne pri uporabi oboroženih bojnih brezpilotnih letal bayraktar turške izdelave, ZDA in drugi zavezniki pa so Kijevu dobavili številne vrste manjših brezpilotnih letal.

»Z našega zornega kota bomo še naprej opravljali svojo vlogo in pomagali ohraniti učinkovito obrambo Ukrajine in si prizadevali Ukrajincem pokazati, da ruska prizadevanja, da bi Ukrajino izbrisali z zemljevida, ne morejo uspeti,« je dodal Sullivan.

Časnik Guardian je tudi že poročal, da je Rusija prejemala strelivo in vojaško opremo iz Irana s pomočjo iranskih mrež tihotapcev orožja. Teheran je večkrat izrazil pripravljenost na podpis dolgoročnih gospodarskih sporazumov z ruskimi podjetji, ki so od začetka vojne pod zahodnimi sankcijami. Iransko-ruska skupna gospodarska zbornica je tudi potrdila, da se je iranski izvoz v Rusijo od izbruha ukrajinskega konflikta povečal.

Medtem bo predsednik Joe Biden ta teden odpotoval v Izrael in Savdsko Arabijo – dva regionalni sovražnici Irana – kjer bosta ključni predmet razprave jedrski program Teherana in zlonamerne dejavnosti v regiji. Odločitev ZDA, da javno obtožijo Iran, da namerava ponovno oborožiti Rusijo, je tako prišla potem, ko sta se Izrael in Savdska Arabija upirala pridružitvi zahodnim prizadevanjem za sankcioniranje Rusije zaradi njene invazije na Ukrajino.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki