ZDA kritizirajo Francijo glede prodaje vojaških ladij Rusiji

by Urednik

RUSIJA BO DO KONCA LETA PREJELA PRVO LADJO RAZREDA MISTRAL

ZDA kritizirajo Francijo glede načrtovane prodaje dveh vojaških ladij razreda mistral Rusiji kljub dogajanju v Ukrajini, poroča EU Observer.

Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva (State Department) Jen Psaki je v  Washingtonu medijem povedala, da so ZDA “izrazile svoje pomisleke, da francoska vlada prodajo vojaške ladje Rusiji.” Dodala je, da bodo tako stališče zagovarjali tudi v prihodnje. Ob tem se je sklicevala na gospodarske sankcije Rusiji s strani zahodnih držav in povedala, da so morali preveriti legalnost tega posla, ki je po mnenju ZDA nekoristen (za Zahod) v teh razmerah.

Francija je namreč iz sankcij izključila embargo na orožje za Rusijo, čeprav se lahko zgodi, da Ruska vojska vdre v vzhodno Ukrajino oz. se ne ozira na ​ predsedniške volitve, ki bodo potekale 25. maja v Ukrajini.

Rusija je v Franciji naročila dve vojaški amfibijski ladji razreda mistral v vrednosti 1,2 milijarde USD kmalu po posredovanju Ruske vojske v Abhaziji in Osetiji v Gruziji leta 2008. Nek ruski admiral je kasneje dejal, da bi lahko zmagali v vojni v “40-ih minutah namesto v 26-ih urah”, če bi imeli takrat te ladje.

Francoski Reuters je v začetku tedna poročal, da bo Francija prvo vojaško ladjo razreda mistral dobavila Rusiji v zadnjem četrtletju letošnjega leta . Ladji je Ruska vojska že plačala, zato bi v primeru odpovedi naročila morala Francija plačati kazen.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

07/02/2013

Rusija ne proizvaja goriva za naročene francoske amfibijske ladje razreda mistral, ki so jih naročili leta 2011. Prvo ladjo bodo prejeli v letu 2014, drugo pa leta 2015.

30/08/2012

Francija ne bo s pogodbo za gradnjo amfibijskih ladij rezreda mistral za Rusko mornarico, vredno $ 1,2 miljarde USD, izvajala pritisk na Moskvo glede sirske krize.

Povezani članki