ZDA na japonski Okinavi načrtujejo zamenjavo lovcev F-15 z brezpilotniki

by Urednik

AMERIŠKI ODGOVOR NA KREPITEV KITAJSKIH LETALSKIH SIL

Odločitev o zamenjavi zastarelih ameriških bojnih letal F-15 z brezpilotnimi letalniki (UAV) postaja vse bolj očitna, zlasti v ozadju ukrajinskega konflikta, je dejal ​​vojaški strokovnjak David Okmanek, analitik korporacije Rand. 

Okmanek je še dodal, da se vse to dogaja v ozadju ponovnega premisleka Pentagona o svoji vojaški strategiji v Zahodnem Pacifiku, kjer bodo brezpilotna letala nadomestila lovce.

Eden glavnih razlogov, ki je vodstvo ameriške vojske spodbudil k umiku lovcev stare generacije iz vojaške baze Kadena, je kitajska krepitev letalskih sil. To je zapisano celo v Nacionalni varnostni strategiji ZDA. Vse to predvideva dokončanje letalske eskadrilje ameriških zračnih sil z lovci pete generacije za njihovo rotacijsko napotitev.

Okinawa je velike ameriška baza v azijsko-pacifiški regiji, odlično izhodišče ki omogoča izvajanje zračnih operacij za zaščito Japonske ali Tajvana zaradi neposredne bližine teh držav območju spopadov. S pojavom brezpilotnih letal bojna letala, kot menijo nekateri, izgubljajo svoj pomen, saj je radij njihove bojne uporabe brez polnjenja goriva manjši kot pri številnih jurišnih brezpilotnih letalih.

Ne gre zanemariti, da je Kadena v dosegu kitajskih manevrirnih in balističnih raket, zato so letalske  sile LR Kitajske  sposobne uničiti ne le vojaška letališča, ampak tudi skladišča goriva, pa tudi druge cilje japonskih samoobrambnih sil in Ameriško letalstvo. Hkrati bi lahko bil napaden tudi ameriški protiletalski raketni sistem (SAM) patriot.

Novi eksperimentalni UAV valkyrie ameriškega podjetja Kratos je prestal že vrsto uspešnih preizkusov. Vgrajen ima majhen turboreaktivni raketni motor. Brezpilotnik XQ-58A je sposoben nositi rakete zrak-zemlja in zrak-zrak z bojnim radijem več kot 2000 km. Menijo, da se je tak brezpilotnik sposoben spoprijeti tudi z lovci s posadko.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki