ZDA naročile novih 41 helikopterjev (Eurocopter) UH-72A lakota

by Urednik

HELIKOPTER UH-72A LAKOTA – EVROPSKI USPEH V ZDA

Ameriška vojska je pri ameriški enoti evropskega letalskega proizvajalca Airbus Helicopters (prej Eurocopter) naročila dodatnih 41 lahkih (bojnih) helikopterjev UH-72A lakota v vrednosti 220 milijonov USD. Helikopterje potrebujejo za usposabljanje pilotov v vojaški bazi Fort Rucker v Alabami.

Zares se zelo redko primeri, da kakšen tuj, četudi evropski, proizvajalec vojaške opreme dobi naročilo Ameriške vojske. V letu 2006 je tak veliki met uspel Eurocopterju na natečaju za lahki večnamenski helikopter. Gre za naročilo kar 345 helikopterjev UH-72A lakota v vrednosti med dvema in tremi milijardami USD v obdobju 2006-2015. Helikopter UH-72A lakota v Ameriški vojski zamenjuje zastarele helikopterje UH-1 huey in OH-48 kiowa v nebojnih nalogah ter tako razbremenjuje precej večje in dražje UH-60 black hawk.

Helikopterje UH-72a Lakota poleg Ameriške vojske uporablja tudi  vojaška Narodna garda, ki skrbi za stalno podporo državnim in lokalnim organom pregona ter zveznim agencijam za domovinsko varnost pri odzivanju na naravne nesreče in varnost meja po vsej ZDA. Poleg tega, jih bodo uporabljali tudi za zdravstvene prevoze, iskalne in reševalne akcije, VIP prevoze, pomoč ob nesrečah, usposabljanje pilotov,…

Ameriška vojska in Narodna garda sta do sedaj že prejeli okoli 330 helikopterjev od skupaj 345-ih naročenih v letu 2006. Tokratno naročilo 41 helikopterjev UH-72A lakota za potrebe Ameriške vojske je novo,  v ameriškem proračunu za fiskalno leto 2016 pa je namenjenih tudi 187 milijonov USD za nakup dodatnih 28-ih helikopterjev tega tipa. Američani načrtujejo, da bodo skupaj kupili več kot 400 helikopterjev UH-72A lakota.

Kot del prestrukturiranja letalskega dela ameriških kopenskih sil je tudi načrt odprodaje šolskih helikopterjev TH-67 creek (Bell 206 v različici za učenje letenja) in njihova nadomestitev s helikopterji  UH-72A lakota.

UH-72 lakota je izvedenka Eurocopterjevega EC145, v natečaju pa je premagal Bellovega 412EP twin huey (kakršne ima SV), AgustaWestlandovega AW139, MD Helicoptersovega 902 explorerja NOTAR (no tail rotor). Gre za veliko zmago Euirocopterja na ameriškem trgu, sestavljajo pa ga v Mississippiju. Eurocopter pa še ni izgubil ambicij in je ameriški vojski ponudil izvedenko AAS-72X, s katero naj bi nadomestili odpovedani projekt Bell ARH-70.

Pripravil: B. Knific, foto: US Army

VIDEO: Helikopterji UH-72A lakota ameriške Narodne garde

Povezani članki