ZDA odlaša s prodajo lovcev F-35 Tajvanu – zaradi kitajskih vohunov

by Urednik

TAJVAN BI ZA LOVCE F-35 LAHKO NAMENIL DO 3 MILIJARDE DOLARJEV 

Ameriška vlada ni zainteresirana (pre)kmalu prodati in dobaviti Tajvanu mornariških različic lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-35B, predvsem zaradi kitajskih vohunov, ki živijo na tem otoku.

Časopis Asia Times poroča, da Washingtonova neodločnost, da se podpiše sporazum o dobavi lovcev F-35, pomeni veliko razočaranje za tajvanske obrambne uradnike. Ameriška odločitev izhajala iz bojazni pred kitajskimi vohuni, ki bi lahko prišli do (dodatnih) zaupnih informacij o “nevidnem” F-35.

Pentagon je sicer že v letu 2013 priznal, da je kraja zaupnih podatkov večnamenskem lovcu 5. generacije F-35 “velik problem”. Uhajanje informacij je leta 2015 potrdil tudi nekdanji uslužbenec ameriške Nacionalne varnostne agencije in žvižgač Edward Snowden.Razkril je, da ameriške obveščevalne agencije vedo, da so kitajski hekerji ukradli “veliko terabajtov podatkov” o letalu F-35.

V tajvanski vladajoči Demokratski napredni stranki menijo, da je pred začetkom “resnih” pogajanj o nakupu lovcev F-35, zanje naj bi zapravili okoli 3 milijarde dolarjev, potrebno preprečiti uhajanje zaupnih informacij. Zato že pozivajo tajvanskega predsednika Tsai Ing-wena naj znotraj predsedniške administracije izvede “čistko”, da bi zagotovil, da Kitajska prek svojih vohunov ne bo prišla do tajvanskih tajnih dokumentov (tudi o F-35).

Tajvan ima sicer v svoji oborožitvi 115 lovcev F-16A (nadgrajujejo jih v različice F-16V), 23 starejših F-5, 102 na Tajvanu razvita lovca F-CK-1 ching-kuo in 46 francoskih mirage 2000. Za mornariško različico lovca 5. generacije Lockheed Martin F-35B, naj bi se odločali predvsem zaradi sposobnosti kratkega vzlet in vertikalnega pristanka (STOVL), saj predvidevajo, da bi jim sovražnik takoj ob napadu uničil večino letališč (letalskih stez).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki