ZDA preučujejo ali ima ISIS prenosne raketne sisteme

by Urednik

V OBOROŽITVAH ISIS-A TUDI NAPREDNEJŠI PROTILETALSKI SISTEMI

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) preučuje trditve, da imajo pripadniki sunitske militanstne skupine Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) v svoji oborožitvi tudi prenosne protiletalske raketne sisteme (MANPADS).

Američane je o tej možnosti obvestila nemška obveščevalna služba BND sredi oktobra 2014 opozorila na novo nevarnost za vojake (pilote), ki sodelujejo v ameriški koaliciji v boju proti ISIS-u. Po nekaterih nepotrjenih podatkih naj bi pripadniki Islamske države imeli vsaj 2 tipa prenosnih raketnih sistemov zračne obrambe. Šlo naj bi za ruske sisteme, ki so jih zasegli Sirski vojski, 9K32M strela-2 (SA-7) in tudi bolj napredne rakete 9K310 igla-M (SA-16), kot tudi kitajske FN-6. Kitajski prenosni raketni sistemi FN-6 naj bi prišli preko sirskih upornikov iz Katarja oz. Savdske Arabije, njihove fotografije v rokah ISIS-a so se znašle na spletu, uporabili pa naj bi jih tudi pri sestrelitvi iraških helikopterjev Mi-35 in Bell 407 armed scout.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

.

SORODNE NOVICE:

ISIS sestrelil iraški bojni helikopter Bell 407 armed scout

Pripadniki Islamske države so 8. oktobra 2014 sestrelili iraški helikopter Bell 407 armed scout, ki je strmoglavil severno od rafinerije v bližini mesta Beiji, pri tem pa sta umrla pilot in kopilot.

ISIS sestrelil iraški helikopter Mi-35

Pripadniki Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) so v petek 3. oktobra 2014 sestrelili iraški helikopter Mi-35 v bližini mesta Beiji, kjer se nahaja največja iraška naftna rafinerija.

Povezani članki