ZDA razmišljajo o dobavi protioklepnih raket FGM-148 javelin Ukrajinski vojski

by Urednik

PRO-RUSKI SEPARATISTI NAPOVEDUJEJO VPOKLIC DODATNIH BORCEV

Voditelji ZDA v zadnjih dneh razmišljajo o tem, da bi Ukrajinski vojski dobavili ubojno orožje, ukrajinske oblasti so napovedale vpoklic novih nabornikov, voditelj Ljudske republike Doneck pa napoveduje vpoklic in usposabljanje dodatnih 100.000 separatističnih borcev.

Američani razmišljajo o tem, da bi ukrajinske vojake opremili z orožjem malega kalibra, strelivom in tudi protioklepnimi prenosnimi raketnimi sistemi FGM-148 javelin v luči stopnjujoča konflikta v vzhodni Ukrajini,  poroča New York Times, ki se sklicuje na anonimne vire v ameriški vladi. Namen dobave orožja Ukrajinski vojski bi bil  del prizadevanj za odvrnitev nadaljnjih napadov pro-ruskih separatistov, pravijo ameriški uradniki.

Pentagon že dalj časa Ukrajini zagotavlja nekatero neubojno vojaško opremo (neprebojne jopiče, oblačila, komunikacijske sisteme, vozila,…), vendar je do pred kratkim Bela hiša kazala malo zanimanja za nov korak (dobavo ubojne opreme), ki bi lahko ustavil nadaljevanje ukrajinske državljanske vojne. V medijih so se v zadnjih mesecih sicer večkrat pojavile domnevne fotografije in posnetki ameriškega orožja (tudi ko so separatisti zasedli letališče v Donecku – KLIK) in tudi nekaterih ameriških najetih vojaških skupin.

Sredi vala novih bojev v vzhodni Ukrajini, naj bi ameriški državni in vojaški voditelji že začeli razmišljati o zagotavljanju ubojne pomoči, tudi protitankovskih raket. Uradnica ameriške administracije in svetovalka za nacionalno varnost Susan Rice je dejala, da so ameriške oblasti ponovno odprle razpravo o dobavi ubojnega orožja Ukrajini, a ob tem opozorila, da še ni prišlo do nobenega sklepa. Dobavo naj bi poleg Ricove podprl tudi Natov vrhovni vojaški poveljnik Philip Breedlove.

Glede na poročanja medijev, naj bi  ZDA v Ukrajino poslala za 3 milijarde dolarjev orožja in opreme, vključno z izstrelki, brezpilotnimi letali, oklepniki humvee in radarji.

Nekdanji ameriški veleposlanik v Ukrajini John Herbst je za Reuters povedal: “Mi (Ameriška vlada, op. a.) se ne zavzemamo za vojaško rešitev, verjamemo pa, da Ukrajinski vojska ne more premagati Ruske vojske, ruska vlada pa do sedaj ni pokazala nobenega zanimanja za diplomatsko rešitev. Za da obstaja realna diplomatsko rešitev, ki pa mora biti sprejeta s strani Kremlja.”

Pro-ruski separatisti se želijo okrepiti s 100.000-imi novimi borci

Alexander Zakharchenko, sedanji vodja (samooklicane) Ljudske republike Doneck, je v prvih dneh februarja 2015 objavil načrte za rekrutiranje 100.000 moških za boj med pro-ruskimi separatisti in ukrajinskimi vojaki v vzhodni Ukrajini.

Zakharchenko pravi, da načrtujejo, da se bodo novinci javili prostovoljno, nato pa bodo morali opraviti enomesečno usposabljanje, preden se bodo lahko pridružili trem motoriziranim brigadam za ubranitev pred hitrimi napadi Ukrajinske vojske, poroča BBC, ki se sklicuje na lokalne tiskovne agencije v Donecku in ruski Interfa. “To je rezerva sila, ki bo zagotovo zmožna odgovoriti na vsak napad,” je dejal Zakharchenko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, USMC

Povezani članki