“ZDA še niso pripravljene poslati svojih vojakov v Ukrajino”

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA ŠE NAPREJ LE S POMOČJO Z RAZDALJE

ZDA so še daleč od odločitve o ponovnem vstopu ameriških vojakov v Ukrajino – po njihovem umiku s poligona Yavorovsky pred začetkom ruske operacije, poroča arabski informativni kanal Al Arabiya.

V potrditev kanal navaja besede predsednika Združenega štaba ameriških oboroženih sil Marka Milleyja, ki je pred dnevi izjavil, da se sicer o tem vprašanju nenehno razpravlja, končna odločitev pa ostaja v rokah predsednika Bidna.

»Navsezadnje bo vsak ponovni vstop ameriških vojakov v Ukrajino zahteval predsedniške odločitve. Tako da smo daleč od vsega tega, še razvijamo akcijske načrte in noben še ni bil predstavljen ministru za obrambo,« je Milley povedala na tiskovni konferenci.

Ameriško vojaško osebje je bilo po osebnem ukazu predsednika Bidna umaknjeno iz Ukrajine pred začetkom ruske posebne vojaške operacije 24. februarja. To je bilo storjeno, da bi se izognili neposrednemu konfliktu med ZDA in Rusko federacijo. Hkrati Pentagon in druge članice Nata nenehno krepijo svoje vojaške skupine v vzhodni Evropi v neposredni bližini ruskih meja.

Ameriški uradniki so v ponedeljek sporočili, da Bidnova administracija razmišlja o tem, da bi napotila posebne enote za varovanje veleposlaništva v Kijevu, ki se je prejšnji teden po treh mesecih nedejavnosti ponovno odprlo.

Zaenkrat ostaja odprto vprašanje, ali so v kijevskih enotah prisotni tako imenovani “kustosi” – visoki redni in upokojeni častniki Nata. Ruski in zahodni mediji so večkrat namigovali, da se lahko v kleteh tovarne Azovstal skrivajo višji in visoki častniki Nata. Vendar po predaji vseh tam blokiranih militantov te informacije niso potrdili ali zanikali niti sami zaporniki niti predstavniki ruskih oboroženih sil.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem posvaril zahodne države pred neposrednim vmešavanjem v rusko-ukrajinski konflikt in opozoril, da bo v tem primeru ruski “odziv bliskovit”.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki