ZDA umikajo vojaška lovce F-15 iz Turčije…

by Urednik

ALI NATO ODREKA POMOČ TURČIJI ZARADI SESTRELITVE RUSKEGA LETALA?

Poveljstvo Ameriške vojske v Evropi (USAREUR) je medijem potrdilo informacijo, da bodo Ameriške letalske sile iz Turčije umaknile 12 bojnih letal F-15 (prestreznikov), ki so jih šele pred dobrim mesecem namestili v turški letalski bazi Incirlik.

Tiskovni predstavnik je dejal, da so ameriški lovci končali začasno napotitev v Turčiji in se (v teh dneh) vračajo v letalsko bazo RAF Lakenheath v Veliki Britaniji. Prav tako bosta ZDA in Nemčija v začetku leta 2016 iz Turčije umaknile baterije izstrelkov zemlja-zrak (MIM-104 patriot) nameščene vzdolž meje med Turčijo in Sirijo. Na drugi strani je Španija podaljšala delovanje svojih patriotov na tem območju, o čemer smo poročali pred dnevi (več…).

Nenaden umik ameriških bojnih letal iz Turčije je vsekakor presenetljiv, še posebej glede na to, da je Pentagon še konec oktobra 2015 spodbujal evropske zaveznike naj namestijo svoja vojaška letala v bazi Incirlik za napade na cilje Islamske države.

Američani so eskadriljo lovcev F-15 v Turčijo verjetno poslali predvsem v opozorilo Rusiji, da varuje Turčijo in tudi svoje bombnike ob morebitnih srečanjih z ruskimi bojnimi letali nad Sirijo. Američani so takrat (začetek oktobra 2015) sporočili, da so lovci namenjeni le varovanju turškega zračnega prostora in da ne bodo z njimi sodelovali v misiji proti Islamski državi. Kot vse kaže, so se odnosi med ZDA in Rusijo otoplili do te mere, da ne bo prišlo do incidentov med silami obeh držav (v zraku).

V tem času se je seveda zgodil incident na turško-sirski meji, kjer sta turška lovca F-16 sestrelila rusko vojaško letalo Su-24 (dne 24. novembra 2015), pri tem pa je en ruski pilot umrl. Kot kažejo zadnje poteze zaveznic v zvezi Nato, se Turčija sooča z mednarodno “obsodbo” sestrelitve ruskega lovskega bombnika.

Zanimiv je bil odziv nekdanjega uradnika ameriške obveščevalne agencije CIA in ameriškega zunanjega ministrstva Larrya Johnsona: “Bil sem takoj zaskrbljen, da bi Nato lahko kupil norosti, ki jih je prodajala Turčija. Na srečo so informacije iz zasedanja Nata razkrile, da je več Natovih ministrov vprašalo Turke: »Kaj za božjo voljo ste mislil?«.”

Ob tem pa ima Turčija v severnem Iraku okoli 150 vojakov inštruktorjev (skupaj s tanki in oklepniki), ki za boj proti Islamski državi usposabljajo vojake Peshmerge (kurdske vojske), kar pa ni po godu iraške vlade. Ta je že pozvala Turško vojsko da se umakne iz Iraka, kar pa se še ni zgodilo. Turške oblasti so sicer sporočile, da tja ne bodo pošiljale novih vojakov (več…). Bagdadu je na Varnostni svet Združenih narodov naslovil uradno pritožbo, ki pa jo še pregledujejo.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

Povezani članki