Španski raketni sistemi MIM-104 patriot v Turčiji tudi v letu 2016

by Urednik

ŠPANSKE VOJAŠKE MISIJE V TUJINI V LETU 2016

Španska vlada je sredi decembra 2015 avtorizirala svoje vojaške misije v tujini v prihodnjem letu (2016), vključno z dvema baterijama raketnega sistema zračne obrambe MIM-104 patriot, ki delujeta v sklopu sil NATO na turški južni meji s Sirijo.

Prav podaljšanje namestitve raketnih sistemov zračne obrambe MIM-104 patriot je bila nekaj časa vprašljiva, potem ko so v začetku letošnjega leta (presenetljivo) sporočili, da ZDA in Nemčija umikata svoji bateriji patriotov iz Turčije. Špansko obrambno ministrstvo je takrat sporočilo, da bodo proučili položaj z drugimi zaveznicami zveze NATO, zdaj pa so namestitev patriotov v Turčiji podaljšali še za leto dni. Španska vojska ima v svoji oborožitvi 8 baterij MIM-104 patriot (PAC-2).

Španska vojska bo imela v obdobju od januarja do maja 2016 v tujini tudi 4 bojna letala Eurofighter C-16 typhoon skupaj z osebjem in sicer na Baltiku v okviru Natove misije nadzora zračnega prostora treh baltskih držav (NATO Baltic Air Policing Mission).

Skupaj je kabinet španske vlade potrdil 12 španskih vojaških misij v tujini, ob omenjenih dveh imajo še 5 vojakov v Bosni in Hercegovini, skoraj 400 v operaciji Atlanta v Somaliji in 650 vojakov v silah UNIFIOL v Libanonu (to bo najštevilčnejši španski vojaški kontingent v tujini, ki bo povečan na 750 pripadnikov, če bo Španiji dodeljena poveljevalna naloga v silah UNIFIL – United Nations Interim Force in Lebanon).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

 

Turčija dobila še španske raketne sisteme MIM-104 patriot

V turško provinco Hatay Iskenderun so prispeli “novi” raketni sistemi zračne obrambe MIM-104 patriot Španske vojske, ki bodo zamenjali nizozemske baterije tega tipa.

V Turčiji so hekerji “napadli” nemške raketne sisteme MIM-104 patriot

Nemške raketne sisteme zračne obrambe MIM-104 patriot (Phased Array Track to Intercept on Target), ki so nameščeni v Turčiji ob meji s Sirijo, so za kratek čas upravljali hekerji.

Povezani članki