ZDA ustavile izraelsko prodajo helikopterjev AH-1 Nigeriji

by Urednik

IZRAEL ŽELEL NIGERIJI PRODATI JURIŠNE HELIKOPTERJE AH-1 COBRA

ZDA so blokirale možnost prodaje izraelskih presežnih jurišnih helikopterjev AH-1 cobra Nigerijski vojski, ob tem pa so dodali, da verjetno tudi Izrael svoje vojaške sisteme izvaža samo “pod strogimi pogoji”, poročajo izraelski mediji. Bojne helikopterje AH-1 cobra je Izrael od ameriškega proizvajalca Bell kupil v 1970-ih.

Nigerija je pokazala interes za nakup presežnih jurišnih helikopterjev Bell AH-1 cobra, ki so jih Izraelske letalske sile upokojile v letu 2013 v luči zniževanja obrambnih izdatkov in nadomestitve z izraelskimi brezpilotnimi letalniki (UAV) ter jurišnimi helikopterji AH-64 apache (ZDA ne prodajo Egiptu in Izraelu helikopterjev AH-64 apache).

Pogajanja med Izraelom in Nigerijo so se že začela, vendar je izraelsko obrambno ministrstvo dobilo zahtevo za ustavitev iz Washingtona, je medijem zaupal izraelski vir seznanjen s procesom. Ameriška administracija verjetno ne želi biti vključena v ničemer v državljansko vojno v Nigeriji, ki poteka med Nigerijsko vojsko in militantno skupino Boko Haram.

Izraelski viri pravijo, da Nigerija želi kupiti tudi več v Izraelu razvitih brezpilotnih letalnih sistemov (UAS), že v letu 2006 pa je Nigerijska vojska kupila več taktičnih brezpilotnih letalnikov aerostar izraelskega proizvajalca Aeronautics Defense Systems.

Izraelski obrambni ministrstvo zavrača kakršnokoli izjavo o tej zadevi in dodaja: “Mi nikoli ne komentiramo izvoza izraelskih oborožitvenih sistemov.”

Izraelske letalske sile naj bi imele v svojih skladiščih 33-37 jurišnih helikopterjev AH-1 v različicah E, F in S. Izraelci so svoje kobre poimenovali tzefe, katere so od sredine 1970-ih več kot 20 let uporabljali v spopadih z Libanonom. V vojno med Izraelom in Libanonom se je leta 1982 vključila tudi Sirija, katere oklepniki so bili pogosta tarča izraelskih AH-1. Kobre pa je Izraelska vojska uporabljala tudi v operacijah proti Hezbolahu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Jugoslovanska ljudska armada

Povezani članki