ZDA v Evropi namestile lovce F-22 raptor

by Urednik

AMERIŠKI LOVCI F-22 V EVROPI: zoperstavljanje ruski nevarnosti

Visoka predstavnica Ameriških letalskih sil (USAF) je sedanji položaj z Rusijo opisala – po njenem mnenju – kot “največjo nevarnost”, zato so tudi reagirali v tem smislu: v Evropi so namestili lovce 5. generacije F-22 raptor.

USAF zdaj načrtuje še nadaljnje povečanje števila svojih zamenljivih sil v Evropi, je poročevalcem na letalskem salonu na Le Bourgetu 2015 izjavila Deborah Lee James, ameriška sekretarka za letalske sile.

“To je začetek, tega bo še več. Videli boste še več in več zamenljivih sil, “ povzema sekretarkine besede agencija Reuter. “Največja nevarnost name preti iz Rusije in njenih aktivnosti, zato sem tukaj, v Evropi.”

Ko je bilo govora o podrobnostih, je visoka ameriška predstavnica izjavila, da ni razloga, da lovcev pete generacije ne bi bilo v Evropi, izjave pa ni utemeljevala.

F-22 raptor je najbolj izpopolnjeno bojno letalo, ki so ga uvedli v operativno rabo leta 2005, izvoz teh letal pa je v ZDA zakonsko prepovedan. Hkrati so za ta letala v obrambnem ministrstvu ZDA odobrili več sredstev za nalet – ure naleta so za leto 2015 povečali za skoraj 70 milijonov dolarjev. Po Franciji bo ameriška sekretarka za letalske sile obiskala še nekaj drugih držav članic Nato: Veliko Britanijo, Italijo, Ciper, Poljsko in Nemčijo, v vseh the državah pa bo skušala pridobiti gostiteljske države, da bi povečale svoje obrambne izdatke. Američani – USAF – so tako na Baltiku že povečali obseg patruljiranja, v Veliko Britanijo so prileteli bombniki B-2 in B-52. Letu 2020 nameravajo Američani namestiti svoje F-22 v britanski bazi Lekenheath ter tako pokazati svojo moč v Evropi.

V ponedeljek je ruski zunanji minister v Moskvi ZDA in evropskim državam izrazil upanje, da se bo Evropa vzdržala zdrsa proti novi vojaški konfrontaciji.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

Povezani članki