ZDA želijo Ukrajini dobaviti patruljne čolne Mk VI

by Urednik

NOV AMERIŠKI SVEŽENJ VOJAŠKE POMOČI ZA UKRAJINO

Pentagon želi Ukrajini nameniti dodatnih 125 milijonov dolarjev vojaške pomoči v sklopu katere naj bi bilo tudi 12 raketnih čolnov Mk VI (Mark VI) oboroženih z raketami hellfire.

O načrtih obrambnega ministrstva ZDA so bili že neuradno obveščeni člani Kongresa. Gre pa za prvi del od skupaj 250 milijonov ameriških dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, ki jih je načrtoval Kongres.

Poročila v ukrajinskih medijih trdijo, da ZDA domnevno načrtujejo, da bodo Ukrajini dobavili 12 raketnih čolnov Mk VI, ki naj bi bili v službi Ukrajinske vojne mornarice v Azovskem morju, oboroženi pa naj bi bili z raketami hellfire.

Patruljni čoln Mark VI je bil prvič predstavljen leta 2014, ko so ga začeli uporabljati v ameriški mornarici. Namenjen je priobalnim in rečnim operacijam. Ima moderno orožje in naj bi večinoma deloval v plitvih vodah.

Raketni čolni Mk VI je razvila ameriška ladjedelnica SAFE Boats International iz Bremertona, predstavili pa so ga leta 2014 kot patruljno plovilo za Obalno stražo Ameriške mornarice. Slednja ima v svoji floti vsaj 12 raketnih čolnov Mk VI, skupno pa je načrtovanih 48 plovil.

V celoti aluminijast patruljni čoln MK VI meri v dolžino 25,8 m, širino 6,2 m in ima ugrez 1,2 m, zmore najvišjo hitrost 45 vozlov, pri hitrosti 30 vozlov pa je njegov doseg 690 morskih milj. Na čolnu je prostora za do 11 članov posadke in za dodatnih 8 potnikov.  Standardna oborožitev čolna sta dve 25-mm avtomatski daljinsko vodeni topniški enoti Mk 38 Mod 2 in šest mitraljezov M2 kalibra 12,7 mm.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

 

Povezani članki