Zgodovinski prvi pristanek palubnega lovca F-35C na letalonosilki

by Urednik

AMERIŠKA MORNARICA NAVDUŠENO DOČAKALA PRISTANEK F-35 NA LETALONOSILKI USS NIMITZ

Najdražje letalo Ameriške mornarice – palubni lovec F-35C – je končno dočakalo svoj prvi pristanek na letalonosilki, pilotiral ga je testni pilot Tony Wilson (43 let). Zgodovinski dogodek za program F-35C Joint Strike Fighter se je zgodil v ponedeljek 3. Novembra 2014 na letalonosilki USS Nimitz, ki je plula približno 40 milj od obale San Diega.

Na krovu letalonosilke USS Nimitz (CVN-68) razreda nimitz sta pristala dva palubna lovca F-35C, Ameriška vojska pa je ta dan označila za zgodovinski dan v pomorskem letalstvu. Oba lovca sta v prvem dnevu testiranj s pristajalno kljuko “ujela” tretji zavorni kabel (od štirih). Ameriška mornarica načrtuje prvo fazo (od treh) testiranj lovcev F-35C na letalonosilki še za naslednja dva tedna. Po testiranjih bo mornarica poskušala proizvajalcu Lockheed Martin svetovati, kje bi bile potrebne še kakršne koli prilagoditve, potrebne za popolno uvedbo letal v floto v letu 2018. Ameriška mornarica želi kupiti 480 palubnih lovcev F-35C, s katerimi želijo nadomestiti lovce F/A-18 hornet in tudi celotno floto F/A-18 super hornet.

Uspešen pristanek palubnega lovca F-35C s pomočjo pristajalne kljuke je na letalonosilki uspel približno 3 leta po tem, ko so v Mornariški bazi Lakehurst prvič preizkusili sistem. Takrat so ugotovili, v osmih poizkusih pilotom ni uspelo s pristajalno kljuko niti enkrat ujeti zavornega kabla, da je prekratka razdalja med zadnjimi pnevmatikami in pristajalno kljuko, ki pa je bila tudi napačo oblikovana.

Vsekakor je prvi pristanek na letalonosilki pomemben korak za program F-35, ki je utrpel tako prekoračitve stroškov kot več ponavljajočih se zamud zaradi težav z motorjem, računalniško programsko opremo in drugih težave. Tudi tokrat pa ni šlo brez težav, saj so ob poskusu vzleta s parnim katapultom za letala ugotovili, da je prišlo do tehnične okvare pri eni izmed merilnih naprav.

VIDEO: Prvi pristanek palubnega lovca F-35C na letalonosilki

Mnogo letalskih ljubiteljev se pretiranemu navdušenju Američanom posmehuje in ob tem dodaja, da je že v 1960-ih letih na letalonosilki uspelo pristati celo transportnemu letalu C-130 hercules, kar si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

VIDEO: Pristanek vojaškega transportnega letala C-130 hercules na letalonosilki

Povezani članki