”Zgodovinsko povečanje” ameriškega vojaškega proračuna

by Urednik

TRUMPOVA ADMINISTRACIJA NAPOVEDUJE MOČNO POVEČANJE VOJAŠKIH IZDATKOV

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa bo zahtevala povečanje obrambnega proračuna ZDA za 54 milijard na račun zmanjšanja drugih stroškov, so sporočili iz Bele hiše. Kot navajajo, bodo povečali obrambne izdatke in zmanjšali programe, ki niso prednostni.

Večina ameriških zveznih inštitucij se bo morala na račun povečanja vojaških izdatkov sprijazniti z določenim proračunskim zmanjšanjem, še navaja sporočilo. Poleg tega bodo precej oklestili mednarodno pomoč, ki se uresničuje prek Agencije ZDA za mednarodni razvoj (USAUD).

Dodajajo še, da naj bi to ne bil končni projekt proračuna, ampak da bo to svojevrstna trgovina med predsednikovo administracijo in federalnimi inštitucijami. Šele ko bodo dosegli soglasje, bodo končni predlog predali Kongresu.

Že pred tem je Trump napovedal, da gre za ”zgodovinsko povečanje” obrambnega proračuna države: »Proračun bo skladen z mojo obljubo, da zagotovimo varnost ameriškim državljanom. To pa pomeni zgodovinsko povečanje obrambnih izdatkov.«

V začetku februarja 2017 je šef Pentagona, general James Mattis ukazal pripravo predloga za ponovno obravnavo proračuna obrambnega ministrstva za finančno leto 2017, da bi dvignili raven bojne pripravljenosti v obdobju od 2019 do 2023 v boju proti Islamski državi (ISIS, Daesh).  General Mattis je še navedel, da se preučitev proračuna ne tiče samo tekočega, pač pa tudi naslednjega leta in pa obrambnega programa za obdobje do leta 2018 do leta 2023.

Obrambni proračun ZDA je največji na svetu: skupna vrednost obrambnih izdatkov Kitajske (215 milijonov USD), Rusije (66,4), Savdske Arabije (87,2), Velike Britanije (55,5), Indije (51,3), Francije (50,9) in Japonske (40,9) je 567 milijard dolarjev, medtem ko ameriški obrambni proračun dosega 596 milijard dolarjev (SIPRI za l. 2015 – podatki objavljeni v letu 2016).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki