Revija obramba, oktober 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, oktober 2008, si preberite:

Diplomat in analitik

V intervju smo povabili dr. Milana Jazbeca, ki mu je potekel mandat državnega sekretarja na Ministrstvu za obrambo, kjer je ocenil in predstavil svoje delovanje v tem štiriletnem obdobju.

Pripravil: Boris Knific

Mednarodno sodelovanje

Dr. Denis Čaleta, vodja organizacijskega odbora mednarodne regionalne konference »Izzivi zoperstavljanja terorizmu v jugovzhodni Evropi«, ki se je sredi septembra odvijala na Igu v soorganizaciji GŠSV, Ambasade ZDA in Centra za civilno – vojaška razmerja in Montereya ZDA, je predstavil dogajanje in pomen konference.

Proti terorizmu v JV Evropi

Na konferenci »Izzivi zoperstavljanja terorizmu v jugovzhodni Evropi« smo v pogovor povabili vodjo organizacijskega odbora dr. Denisa Čaleto ter tri udeležence : dr. Iztoka Prezlja iz FDV, Zorana Ivanova iz Makedonije in dr. Thomasa R. Mockatisa, predstavnika Centra za civilno-vojaška razmerja iz ZDA.

Pripravila: Špela Kenda

M151 protector

Drago Dakič Prelc je predstavil norveško daljinsko vodeno (krmiljeno) oborožitveno postajo M151 protector, ki jo je v teh dneh skupaj na vozilu Patria AMV dobila tudi slovenska vojska.

Sedem let vojne proti terorizmu

Minilo je sedem let od začetka vojne proti terorizmu, ki označuje začetek enega najbolj turbulentnih obdobij v mednarodnih odnosih in tudi začetek oblikovanja nove svetovne ureditve. O dogajanju in dosežkih v tem obdobju je pripravil prispevek dr. Klemen Grošelj.

Težave in vprašanja…

Avtor članka dr. Erik Kopač je s pomočjo splošnih teoretičnih znanj s področja nakupov oborožitve in vojaške opreme ter javno dostopnih informacij in tujih izkušenj v zvezi z nakupi SKOV 8 x 8 podal svoje videnje (ne)uspešnosti dosedanjega postopka nakupa oborožitvenih postaj za srednja kolesna oklepna vozila Slovenske vojske in predstavil možne alternative.

Tehnika za življenje

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu se je predstavilo podjetje Dräger s svojimi najnovejšimi proizvodi na področju zaščite in reševanja.

Varovanje schengenskih meja

V letošnjem letu praznuje slovenska policija 60. obletnico delovanja vodnikov službenih psov in uporabe službenih psov za opravljanje nalog policije tako v notranjosti kot pri varovanju državne meje. Zato je Adil Huselja predstavil usposabljanje in naloge psov in njihovih vodnikov.

LMV- Logična izbira

V predstavitvenem prispevku Iveco LMV vam predstavljamo oklepno izvidniško vozilo LMV 4×4, ki je bilo edino prijavljeno na razpis Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, vendar zaradi strogih razpisnih meril ni bilo izbrano.

Rešitev težav s črno puško

Rok Štupar je za vas preizkusil Heckler&Kochovo jurišno puško HK416 in v obsežnem članku opisal njene pomanjkljivosti in prednosti .

Vojak prihodnosti: Evropske pobude in rešitve

Drago Dakič Prelc je predstavil izbrane evropske koncepte in tudi že bolj ali manj dokumentirane dejanske programe pehotnih vojakov prihodnosti oziroma 21. stoletja.

Poveljstvo za operacije

V drugem delu prikaza organizacijske strukture Nata je mag. David Humar tokrat predstavil njen največji del in sicer Zavezniško poveljstvo za operacije (ACO), ki skupaj z Zavezniškim poveljstvom za transformacijo (ACT) sestavlja Natovo mirnodobno poveljniško strukturo.

Potopljeno upanje

Branko Bogdanović piše o največji avstroogrski bojni ladji Virbus Unitis, ki so jo tik pred koncem 1. svetovne vojne predali novi Državi SHS (Slovencev, Hrvatov in Srbov). Ladjo so takoj zatem, v strahu, da bi nova država prevzela nadzor na Jadranu, s torpedom potopili Italijani.

Reaktivna letala med II. sv. vojno

V seriji razvoja reaktivnih letal med drugo svetovno vojno je tokrat Vlado Krašovec predstavil razvoj reaktivnih letal zavezniških in drugih držav.

Uresničite sanje

Predstavljeno je Hyundaijevo »večnamensko« vozilo H-1 VAN 2.5 CRDI, ki ga je testiral Aljoša Mrak, član revije Avto magazin.

Kostelci branijo Kranjsko

Dr. Stanislav Južnič je ob 600 letnici prvih turških vpadov v naše kraje opisal, kako so se pred njimi branili Kostelci.

Gotska linija

Člani Jeep kluba Ljubljana so se na povabilo italijanskega kluba starodobnih vozil iz Fossombronea udeležili srečanja starih vojaških vozil v spomin na 64-letnico bitke na Gotski liniji. Več o tem dogodku in Gotski liniji sami boste našli v prispevku udeleženca Aleša Čarmana.

Arisaka

Momir Vukčević nadaljuje serijo predstavitev vojaških pušk, tokrat govori o japonskih puškah iz prve svetovne vojne.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija obramba, oktober 2008”