DOKUMENTAREC: “Izvinite, nismo znali da je nevidljiv”

by Urednik

VIDEO: RUSKI DOKUMENTAREC O SESTRELITVI AMERIŠKEGA “NEVIDNEGA” LETALA F-117

Jugoslovanska vojska je 27. marca 1999 v času bombardiranja Beograda na radarju zaznala “nevidno” letalo F-117 night hawk Ameriških letalskih sil (USAF). Izstrelek protiletalskega sistema SNR-125M/SA-3 goa 250. brigade PVO ( protivazdušna odbrana) Jugoslovanske vojske iz majhne vasi Budžanovci je zadel ameriško letalo, katerega ostanke so nato Srbi najverjetneje prodali Kitajcem. Po nekaterih podatkih, naj bi tehnologije uporabili pri razvoju kitajskega “nevidnega” lovca J-20. Kabina sestreljenega F-117 pa je razstavljena v Muzeju letalstva na letališču Nikola Tesla Beograd.

Srbska protizračna obramba je ameriško „nevidno“ letalo F-117 night hawk izsledila s kratkovalovnim radarskim sistemom SNR-125M in sestrelila z raketnim sistemom SA-3 goaruskega izvora, zato ne čudi da so Rusi pripravili tudi spodnji dokumentarce o tem. Nekaj o tej sestrelitvi je zapisano tudi v knjigi Letalski spopad nad Srbijo leta 1999 (Vazdušni rat nad Srbijom 1999. godine), ki jo ponujamo v naši spletni trgovini.

Poleg sestrelitve letala F-117A (AF 82-0806), naj bi 3. raketni divizion 250. raketne brigade PVO 2. maja 1999 z raketno baterijo SA-3 goa sestrelil tudi ameriškega lovca F-16CG (AF 88-0550), po zagotavljanju Vojske Srbije pa naj bi 20. maja 1999 zadeli celo “nevidni” bombnik B-2 spirit, vendar dokazi o tem ne obstajajo. V spodnji galeriji so prikazane tudi slike protiletalskega sistema SNR-125M / SA-3 goa, na vratih komandnega vozila pa so označene “trofeje” – F-117, B-2 in F-16.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Dokumentarec”Izvinite, nismo znali da je nevidljiv” v ruščini:

Zapis srbskih medijev ob ruskem dokumentarcu

Domoljubni ruski dokumentarec o junakih Vojske Jugoslavije, ki jim je uspelo sestreliti ponos Ameriških letalskih sil (USAF) – radarsko “nevidno” letalo F-117 night hawk. Dokumentarec govori o uničenju mita zračni zveri, ki je prinašala smrt v Panami, Iraku, Somaliji in Zvezni republiki Jugoslaviji. Tako naj bi izstrelek Jugoslovanske vojske prekrižal račune najdražjemu in najbolj ambicioznemu projektu USAF od začetkov do danes. Sestrelitev “nevidnega” letala F-117 night hawk, ki ga je zadel izstrelek 250. brigade PVO Vojske Jugoslavije. Ta sestrelitev srbske protizračne obrambe je tako postala legenda, ki še enkrat dokazuje, da se bitka ne zmaga le z lahkim orožjem, temveč s srcem, pogumom in prepričanje o pomembnosti tega, kar branimo.

Povezani članki