Eurofighter strmoglavil learjeta

by Urednik

TRK LOVCA EUROFIGHTER IN POTNIŠKEGA LETALA LEARJET 35A

V ponedeljek 23. junija 2014 je zaradi trka v zraku, z lovcem Eurofighter typhooon Nemških letalskih sil (Luftwaffe), v bližini kraja Olsberg-Elpe v Nemčiji strmoglavilo nemško poslovno potniško letalo Learjet 35A z registrsko oznako D-CGFI.

Preiskovalci nemškega zveznega biroja za preiskavo letalskih nesreč so potrdili, da so našli črno skrinjico/zapisovalnik podatkov o letu (elektronsko napravo, ki zbira in shranjuje podatke o dogajanju v letalu med letom, tudi za kasnejše proučevanje) iz letala Learjet 35A, ki se je zrušilo po trčenju z lovcem Eurofighter typhoon med nedavnimi vajami. Črni skrinjici iz dveh eurofighterjev, vpletenih v dogajanja, so prav tako shranili za rekonstrukcijo leta.

Eden od dveh članov posadke learjeta je v nesreči izgubil življenjem, usoda drugega pa ni znana. Kot navaja poročilo na osnovi prvih izsledkov je civilno poslovno letalo Learjet 35A skupaj s parom eurofighterjem simuliralo nalogo prestrezanja , ko se je eden od eurofighterjev dotaknil learjet, slednji je potem strmoglavil. Lovec, ki se je dotaknil learjeta, je potem poškodovan pristal v letalski bazi Nörvenich, severozahodno od Kölna, drugi, nepoškodovani eurofighter pa je pristal na vojaškem delu sicer civilnega letališča Köln/Bonn. Oba lovca sta iz sestave 31. Taktičnega lovskega polka, nameščenega v Nörvenichu.

Ob civilni preiskovalni komisiji nesrečo proučujejo tudi vojaški preiskovalci, obenem pa je tožilstvo iz Arnsberga sprožilo preiskavo o uboju. Civilno letalo je uporabljala nemška družba  Gesellschaft für Flugzieldarstellung (Družba za vlečenje letalskih tarč) iz Hohna iz severnega dela Nemčije. Nemške letalske sile (Luftwaffe) so najemale takšna letala za vadbo svojih posadk lovcev, na primer prestrezanje vsiljivcev v zračnem prostoru. Nemška družba je hčerinska družba Airbus Defence & Space, v svoji floti pa je imela 11 letal Learjet 35 in dve letali Learjet 31. Kot je izjavil njihov tiskovni predstavnik, so večino letov opravili za potrebe Luftwaffe. Ob simuliranju vsiljivcev v zraku so jih najpogosteje uporabljali za vlečenje  letalskih tarč.

Pripravil: B. Knific, foto: Veooz, Military Photos

Povezani članki