Iran: “Naš nevidni lovec ni maketa!”

by Urednik

Iran: “Naš nevidni lovec ni maketa!”

Le nekaj ur po objavi fotograij s predstavitve prototipa novega iranskega nevidnega lovca qaher Q-313 so se oglasili letalski strokovnjaki in zatrdili, da to letalo ne more poleteti.

Ko so se na pojavili komentarji posnetkov iranskega lovca slabe radarske zaznavnosti – stealth – Q-313 ali F-313, je bila v njih vrsta ugibanj, špekulacij in posmeha, češ da ne gre za pravo – leteče letalo, pač pa plastično maketo in v prvi vrsti zavajanje ter strašenje zahoda. Na vse te komentarje se je odzval iranski obrambni minister Ahmad Vahidi, ki je zatrdil, da to letalo leti in nosi orožje.

Iranska agencija MEHR je tudi objavila članek z naštetimi glavnimi značilnostmi lovca, iranski portal Khouz News pa je objavil tudi posnetek Q-313 v preletu zasneženih gorskih vrhov /(iz katerega pa je razviden poseg s fotoshopom).

Iranski obrambni minister je v intervjuju izjavil, da hoče zahodni tisk ustvariti vtis, da ne gre za pravo letalo, kar pa naj bi bile poceni govorice, saj naj bi bil ves svet zaskrbljen zaradi tega iranskega tehničnega dosežka. Po njegovih besedah naj bi to ne bilo prvikrat, da se tako posmehuje iranskim tehničnim in tehnološkim dosežkom. Podobno je bilo tudi ob izstrelitvi iranske vesoljske ladje z opico na krovu, ko so na zahodu zatrjevali, da gre za posnetke različnih živali pred izstrelitvijo in po pristanku.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

GALERIJA: Novi iranski nevidni lovec Q-313

Iranski nevidni lovec qaher Q-313 Iranski nevidni lovec qaher Q-313 - zadekIranski nevidni lovec qaher Q-313 - kokpit Iranski nevidni lovec qaher Q-313

Povezani članki