ISIS želi šolati pilote za “nove” lovce MiG-21

by Urednik

NEVARNOST ZA NATOVA LETALA LAHKO PREDSTAVLJAJO SISTEMI ZRAČNE OBRAMBE

Pripadniki militantne skupine ISIS so v Siriji skupaj z letalskim oporiščem Al-Tabqa, ki so ga zavzeli sredi avgusta 2014, dobili tudi večje količine vojaške opreme in orožja, kot tudi helikopterje in lovce MiG-21.

ISIS je tako avgusta po večdnevnih spopadih prevzel nadzor nad eno najbolj pomembnih letalskih baz Sirske vojske in  zadnje oporišče sil Bašarja al Assada v provinci Raqqa. Novinarji arabskega CCN-a pa so minule dni sporočili, da naj bi pripadniki ISIS-a (Islamska država v Iraku in (Levantu) Siriji) prisili zajete pripadnike Sirske vojske, da usposobi sunitske skrajneže za vzdrževanje in pilotiranje zajetih letalnikov. Za propagandne namene so tako že posnele nekaj videoposnetkov, na katerih so njihovi novi lovci MiG-21 opremljeni z raketami zrak-zrak.

Glede na spodnji videoposnetek lahko vidimo, da gre za stare sovjetske lovce MiG-21, kar nekaj izmed njih pa je verjetno neizpravnih za letenje že dalj časa, sploh če vemo, da so imele Sirske letalske sile v svoji floti še leta 2010 več kot 200 letal tega tipa, ki pa jih vseh zaradi državljenske vojne niso mogli vzdrževati. Poraja se tudi vprašanje, če in koliko rezervnih delov za lovce MiG-21 sploh je na voljo v Siriji.

Naslednja težava ISIS-a, poleg vzdrževanja letal MiG-21, pa je izšolanost pilotov. Zaradi možnosti prebega v katero od sosednjih držav skupaj z letalom verjetno ne bodo angažirali pilotov Sirskih in Iraških letalskih sil. Kljub informacijam, da naj bi za šolanje prisilili zajete inštruktorje pa bodo novoizšolani piloti  verjetno postali lahek plen ameriških oz. pilotov zveze Nato. V primeru popolnega nadzora zračnega prostora s pomočjo zavezniških letal za nadzor in zgodnje opozarjanje (AWACS), bodovojaška letala Islamske države pravočasna odkrita in sestreljena. To pa pomeni, da ne morejo predstavljati resne grožnje novi zahodni vojaški koaliciji, ampak so uporabljeni le za propagando.

Veliko bolj resna nevarnost pa je možnost, da ISIS zaseže (ali kupi) raketne sisteme zračne obrambe, kot so ruski 2K12 kub. Z letalsko bazo Al-Tabqa so sunitski skrajneži dobili le ruske(sovjetske) radarske sisteme PRW-13, P-14 in P-35 in bolj modernega kitajskega JY-27. S tem pa si je ISIS zagotovil nadzor zračnega prostora nad severnim delom Sirije, kar bi lahko bilo v kombinaciji s sistemi zračne obrambe zelo nevarno. Približno 200 kilometrov jugovzhodno v Deir ez-Zoru sta namreč nameščeni dve enoti raketnega sistema zračne obrambe 2K12 kub, za katera pa se sklepa, da sta še v rokah Sirske vojske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Zavzetje sirskega letalskega oporišča Al-Tabqa

Povezani članki