Britanska vojska bo kupila oklepnike scout SV

by Urednik

BRITANCI ZA RAZVOJ OKLEPNIKA SCOUT SV NAMENILI MILIJARDO USD

Britansko ministrstvo za obrambo je podpisalo novo pogodbo s podjetjem General Dynamics UK za razvoj in dobavo prototipov večnamenskega goseničnega oklepnega vozila scout SV v vrednosti (dodatnih) 600 milijonov funtov (1 milijarda USD). Oklepno vozilo scout SV za Britansko vojsko bo imelo štiri različice – oklepno transportno vozilo (za 8 vojakov), izvidniško vozilo, inženirsko vozilo in sanitetno.

Sprva je pred leti Velika Britanija za projekt oklepnega vozila scout SV namenila 100 milijonov funtov (170 milijonov USD), sedaj pa bo še dodatnih 600 milijonov funtov za izboljšave namenjene Britanski vojski. Avstrijska in Španska vojska namreč že uporabljata oklepnike iz družine scout, vendar bo novi scout SV bistveno spremenil tudi podvozje po zahtevah Britanske vojske

Britanska različica bi v nekaterih različicah lahko služila tudi kot glavni bojni tank in za evakuacijo ranjencev z bojišča. Pehotno bojno in izvidniško  vozilo bosta lahko opremljena s topom kalibra 40 mm, ki ga je razvilo skupno podjetje BAE Systems in francoski Nexter.

Z oklepnimi vozili scout SV želi Britanska vojska zamenjati družino goseničnih oklepnih vozil CVR(T). V svoji sestavi imajo kar 1.133 teh oklepnikov, od katerih pa jih je le 641 v delujočem stanju.

Že v letu 2012 je britanski obrambni minister Philip Hammond dejal, da bodo za nakup novih oklepnih vozil namenili okoli 5,5 milijarde funtov (9,37 milijarde USD), vendar ni povedal, koliko od tega zneska bo namenjeno za nakup oklepnikov scout SV.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Predstavitev družine oklepnih vozil scout SV

Povezani članki