Nemška vojska dobila prva oklepna pehotna vozila puma IFV

by Urednik

KMALU ZAČETEK USPOSABLJANJ POSADK NOVIH NEMŠKIH OKLEPNIKOV PUMA

Predstavniki Nemške vojske so v torek 23. junija 2015 med slovesnostjo v Rheinmetallovem testnem centru Unterluss uradno prevzeli prva bojna oklepna vozila puma IFV iz serijske proizvodnje.

Prvo serijo od skupaj 350 naročenih oklepnikov SPz puma (Schützenpanzer puma) bodo najprej prepeljali v vadbeno-testni center Münster, kjer jih bodo dodatno opremili. Tam bodo za upravljanje novih oklepnikov puma organizirali trimesečno usposabljanja vojakov-inštruktorjev, nadaljnje usposabljanje preostalih posadk pa bo potekalo v vojaških bazah in na vadbiščih.

Proizvajalec PSM (Projekt System & Management), gre za skupno podjetje Rheinmetalla in Krauss-Meffai Wegmana, je letu 2004 s strani nemškega obrambnega ministrstva dobilo naročilo za 405 oklepnikov puma IFV v vrednosti 4,9 milijarde dolarjev ali evrov, vendar se je število nato zmanjšalo na 305 oklepnih vozil, vključno z osmimi za usposabljanje voznikov. Po načrtih naj bi bile dobave zaključene do leta 2020.

Gosenično oklepno bojno vozilo puma IFV

Pri goseničarju puma gre za oklepnika z najsodobnejšimi sistemi zaščite in veliko ognjeno močjo. Prvo demonstracijsko vozilo puma IFV so prikazali leta 2005, prvo prototipno pa leto kasneje, ko so začeli tudi terenska preizkušanja. Zvezni pisarni  za obrambno tehnologijo in nabave so predali prvo (prototipno) pumo v letu 2010.

Novi gosenično bojno vozilo pehote puma, ki bo v Bundeswehru zamenjal oklepno vozilo pehote marder IFV, je opremljeno z nadgradno bojno postajo, ki jo je razvil Krauss-Maffei Wegman, glavno orožje pa je 30 mm Mauserjev top MK 30-2. Sovprežno orožje je mitraljez KG 4, na kupoli pa je še 8 metalcev dimnih bomb.

Oklepnik puma ima dobro zaščito, slednja pa je odvisna od verzije – to pa vpliva na maso vozila. Puma IFV lahko tehta 29,4 ton, 31,45 ton in 43 ton, odvisno od zaščitnih modulov, ki so fiksno pritrjeni na vozilo.  Vse tri verzije lahko naložijo na transportne železniške vagone, medtem ko sta za zračni transport (v letalu A400M) prilagojeni verzija z maso 29,4 tone in 31,45 tone.

Oklepno bojno vozilo puma poganja novi motor MTU serije 892, ki razvije 800 kW in ima razmerje med močjo in maso 25,4 kW/t.  Puma je opremljena z dvema zaslonoma za prikazovanje podatkov z EO senzorjev, štirih fiksnih in ene vrteče kamere.

Pripravil: A. Knific, foto: PSM

 

Oklepnemu bojnemu vozilu puma IFV odobrili uporabo v Nemški vojski

Po dolgoletnem razvoju in intenzivnih preizkušanjih je nemški oklepnik SPz puma (Schützenpanzer puma) končno dobil dovoljenje za uporabo v enotah Bundeswehra (Nemške vojske).

Ogled ruskega letalskega salona MAKS 2015

Revija Obramba organizira obisk letalskega salona MAKS 2015 na letališču Žukovski pri Moskvi, ogled ruske prestolnice in Vesoljskega muzeja.

Povezani članki