“Ukrajinska oklepna vozila BTR so ››krste na kolesih‹‹”

by Urednik

UKRAJINSKI VOJAŠKI ANALITIK O OPREMLJENOSTI UKRAJINSKE VOJSKE

“Številne mirovne misije v katerih je sodelovala Ukrajinska vojska so jasno potrdile: oklep, ki je danes v ukrajinskih oboroženih silah ni najboljša izbira za sodelovanje pri nedavnih lokalnih konfliktih, še posebej pri tako imenovanih operacijah stabilizacije, je zapisal vojaški strokovnjak in novinar Dmitry Tymchuk na svoji Facebook strani.

“Najprej zato, ker sta sovjetsko oklepno izvidniško vozilo BTR-80 in patruljno vozilo BRDM-2, ki sta na voljo ukrajinskim oboroženim varnostnim silam (drugi alternativi v Ukrajinski vojski – BTR-70 in BRDM-1 – sta še starejši in imata slabše parametre), namenjeni za opravljanje zelo različnih nalog,” je zapisal Tymchuk.

Po njegovem mnenju je edina prednost oklepnikov BTR-80 delovanje v vročih klimatskih razmerah v mirovnih operacijah, na primer v Afriki, saj ga poganja osemvaljni dizelski motor KamAZ-7403 v obliki črke V z vodnim hlajenjem.

“Vendar pa so oklepniki BTR za patruljiranje v naseljih preprosto neuporabni – predvsem zaradi velikosti in popolnoma neprimerne vidljivosti iz voznikove kabine, kot tudi pomanjkanja resne sodobne protiminske zaščite, kar jih pogosto spremeni v rudnik krsto na kolesih,” je dejal Tymchuk.

Na koncu Tymchuk dodaja, da so leta 2007 predstavljena lahka oklepna vozila dozor-B projektivnega biroja Harkov Morozov, ki so namenjena za izvidovanje, patruljiranje in mirovne operacije, veliko bolj primerna za vojaške operacije v naseljenih območjih, kot pa oklepniki iz časa hladne vojne. Ukrajina je kupila le eno izvidniško vozilo dozor-B v letu 2013, proizvajalec KMDB pa se je usmeril v prodajo na tuje trge.

Dmitry Tymchuk (rojen 27. junij 1972 ) je ukrajinski vojaški strokovnjak in novinar. Je oficir ukrajinske vojaške rezerve in vodja analitične skupine “Information resistance”, ki ima v času spopadov v Ukrajini  status neodvisnega vira, ki poroča o obeh straneh in pogledih tujine na razmere.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Lahko oklepno vozilo dozor-B

Povezani članki