Rusija bo obnovila testiranje bulave še pred koncem leta

by Urednik

RUSI NIMAJO ALTERNATIVNE REŠITVE ZA PODMORNIŠKE BALISTIČNE RAKETE BULAVA

S preizkušanji problematičnega izstrelka bulava SLBM naj bi Rusi po uradnih informacijah nadaljevali letos proti koncu leta. Nekaj neuspešnih lansiranj te rakete je bilo potem tudi vzrok za odpoved pomorskih testiranj podmornic novega razreda borej.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je izdal ukaz o izstrelitvi nadaljnjih petih podmorniških balističnih raket (SLBM – Submarine Launched Ballistic Missile), potem ko se je 6. septembra letos ponesrečila izstrelitev rakete bulava s jedrske podmornice Aleksander Nevski v Belem morju. Izstrelek je padel v morje v drugi minuti leta. Kot je novinarjem prejšnji mesec izjavil namestnik predsednika ruske vojaško- industrijske komisije Ivan Karčenko, dvomi, da bodo vseh pet izstrelitev opravili še do konca leta, toda prve izstrelitve bodo zagotovo še letos. Sledile pa bi poskusne izstrelitve s katere od treh plovnih podmornic razreda borej, poročajo ruske RIA Novosti.

Doslej je bilo od 19 do 20 lansiranj raket bulava kar osem neuspešnih, kar so potrdili tudi uradni krogi. Po mnenju nekaterih izvedencev je tolikšno število neuspešnih izstrelitev zelo zaskrbljujoče. Čeprav naj bi bile za neuspešne izstrelitve krive proizvodne napake, pa ruski vojaški krogi menijo, da alternative bulavi ni.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, RIA Novosti

VIDEO SPODAJ: Testiranje balističnih raket bulava

Povezani članki