Nemčija se zanima za najnovejši ameriški helikopter CH-53K king stallion

by Urednik

BODO AMERIŠKI MARINCI DOVOLILI PRODAJO HELIKOPTERJA CH-53K V NEMČIJO?

Nemčija se zanima za nakup 41-ih najnovejših helikopterjev CH-53K king stallion, ki jih proizvajalec Sikorsky še razvija za potrebe ameriških marincev. Nemčija je v ZDA že poslala povpraševanje za cene in razpoložljivost za nakup helikopterjev CH-53K, s katerimi želijo zamenjati stare helikopterje Sikorsky CH-53G iz 70-ih let (proizvajali so jih v Nemčiji).

Novico o nemškem zanimanju za novi helikopter CH-53K, prototip je prvič vzletel konec oktobra 2015 in ga bodo predstavili v letu 2018, sta sporočila predstavnik proizvajalca Sikorsky in Korpusa ameriških marincev.

“Nemci so začeli komunicirati, da rabijo zamenjati CH-53G v svoji floti težkih transportnih helikopterjev,” je dejal Mike Torok, odgovorni za program CH-53K pri podjetju Sikorsky med skupno konferenco s polkovnikom Hank Vanderborght iz vrst Korpusa ameriških marincev.

Torok je dejal, da zahtevo že proučujejo in pripravljajo odgovor. Pogajanja bi se lahko začela že naslednje leto, vendar bi Nemčija po njuni oceni nove helikopterje dobila šele po letu 2024, ko bo stekla polna proizvodnja CH-53K king stallion. Torok je dejal, da so tudi nekatere druge države izrazile zanimanje za ta helikopter. Ameriški marinci sicer načrtujejo nakup 200 helikopterjev CH-53K king stallion.

Sikorsky CH-53K king stallion je težki transportni helikopter, ki ga razvija ameriški Sikorsky za potrebe ameriških marincev. Poganjajo ga trije turbogredni motorji General Electric GE38-1B, glavni rotor pa je iz kompozitnih materialov. Helikopter CH-53K king stallion ima širšo kabino od osnovnega modela CH-53, iz katerega so ga razvili. CH-53K king stallion je največji in najtežji ameriški helikopter, ki je le malce manjši od ruskega transportnega helikopterja Mil Mi-26.

V dolžino novi helikopter meri dobrih 30 metrov, kar je več kot 3 metra več od CH-53. Posadka CH-53K bo štela 5 mož (2 pilota), prepeljal pa bo lahko 37 vojakov v polni bojni opremi (oz. 55 potnikov na sedežih) ali tovor težak skoraj 16 ton. Potovalna hitrost letalnika bo okoli 315 km/h, najvišja višina leta 4.350 metrov, hitrost vzpenjanja 13 m/s, dolet 850 km, bojni radij pa 204 km. Cena enega helikopterja Sikorsky CH-53K king stallion bo od 100 milijonov dolarjev naprej.

Pripravil: A. Knific, foto: Sikorsky

Povezani članki