Nove jurišne puške VHS-2 za Hrvaško in Iraško vojsko

by Urednik

HRVAŠKA PRI DOBAVI PUŠK VHS-2 DALA PREDNOST IRAKU

Proizvajalec orožja HS Produkt iz Karlovca bo za potrebe Hrvaške vojske izdelal 20.000 novih jurišnih pušk VHS-2 (Višenamjenska Hrvatska Strojnica 2), vendar pa bodo najprej opremili vojaške sile neke druge države – 10.000 kosov naj bi kupil Irak.

Pred nedavnim smo na naši spletni strani povzeli zapis s hrvaškega spletnega portala OBRIS o  podpisu dogovora Ministrstva za obrambo Republike Hrvaške s podjetji hrvaške vojaške industrije. Na svečanosti ob podpisi pogodbe je bilo veliko govora tudi o nadaljevanju opremljanja Hrvaške vojske z hrvaškim ognjenim orožjem – predvsem iz zelo uspešnega obrata karlovškega podjetja HS Produkt, so tokrat zapisali na spletni strani OBRIS.

Ob tem je minister za obrambo Hrvaške Kotromanović novinarjem pojasnil, da bodo dobave puške VHS-2 (kaliber 5.56x45mm NATO) uskladili z izvoznimi načrti proizvajalca iz Karlovca in dali pred Hrvaško vojsko prednost neki drugi državi. Navedel je tudi količino naročila za Hrvaško vojsko: 20.000 pušk VHS-2 (Višenamjenska Hrvatska Strojnica 2).

Hrvaška vojska ima trenutno približno 7000 kosov prvotnih izvedenk domače juriške puške VHS-1, si jih bodo pa prizadevali zamenjati z novejšim modelom VHS-2. Ob tem je omenil nekaj časovnih okvirov, na katere pa bodo vplivali izvozni posli hrvaške vojaške industrije. Časovne meje nimajo, dogovorili jo bodo kasneje.

Željko Pavlin direktor HS Produkta iz  Karlovca pa je poudaril, da so puško VHS-2 dali na trg šele pred nedavnim. Pa ne gre le za izboljšano VHS-1, saj je toliko novosti, da gre skorajda za novo puško, ki bo svetu ponudila precej novosti v segmentu jurišnih (avtomatskih) pušk.

Člani so skupaj z obrambnim ministrstvom Hrvaške opravili vrsto testiranj, najprej prototipnih orožij, zatem so začeli s serijsko proizvodnjo, potem pa nadaljevali testiranja še s serijskimi puškami. Kot je poudaril Pavlin,  je naročilo Hrvaške vojske zanje zelo pomembno. Vzporedno s tem je HS Produkt z MORH preizkušal VHS-2 tudi v tujini in lani jim je uspelo podpisati pogodbo za prodajo 10.000 pušk tujemu kupci. Kot je v razgovoru kasneje  navedel Željko Pavlin, naj bi bil to Irak. Z VHS-2 bodo prisotni še ne nekaj natečajih za avtomatsko puško v državah v Evropi in izven. Kot je še poudaril, so se na konstrukciji VHS-1 zelo veliko naučili. Tako so velikemu izvoznemu uspehu s serijo pištol HS dodali še puško VHS-2.

Hrvaško avtomatsko (jurišno) puško VHS-2 podrobneje predstavljamo v novi posebni izdaji Revije Obramba z naslovom Avtomatske (jurišne) puške – ZGODOVINA – RAZVOJ – DANAŠNJA UPORABA, ki bo predvidoma izšla v februarju pri naši založbi.

Pripravil: B. Knific, foto: HS Produkt

Knjiga Enciklopedija orožja

Povezani članki