Rusija bo močno znižala (tudi) obrambni proračun

by Urednik

RUSKI OBRAMBNI PRORAČUN BO LETA 2019 LE “ŠE” 2,8 BDP

Načrt predvideva krčenje ruskega državnega proračuna dejansko po vseh postavkah, najbolj bo “prikrajšana” prav vojaška industrija. Ruska vlada se je odločila za zmanjšanje izdatkov za obrambo za bilijon rubljev (15,89 milijarde USD), torej za približno 30 odstotkov.

O zniževanju proračuna za potrebe Ruske vojske je moč sklepati po načrtu proračuna federacije, ki ga je ruska vlada konec oktobra 2016 predložila državni dumi (spodnji dom ruskega parlamenta), poroča ruski gospodarsko-finančni dnevnik Kommersant. Za postavko “nacionalna obramba” bodo iz proračuna za leto 2017 namenili 2,84 bilijonov rubljev (45,15 milijarde dolarjev) ali 3,3 BDP.

Kot menijo ruski finančni analitiki, bi bilo v pogojih, ko so cene nafte nizke, težko povečevati stroške za obrambo, socialne pa zmanjševati. Tako bodo postopoma zmanjševali odstotek, namenjen obrambi: leta 2018 bo ta znašal 3 % BDP, leta 2019 pa še manj – 2,8 % BDP.

K tej odločitvi je rusko vlado v precejšnji meri navedel primer Sovjetske zveze (v zadnjem obdobju obstoja), ko je sovjetska vlada kljub padcu cen nafte še naprej povečevala izdatke za obrambo, kar je povzročilo globoko krizo in kasneje privedlo do razpada države. Takšen rez bo vojaškoindustrijski kompleks zagotovo težko prenesel.

Izjema med postavkami, ki jih ne bodo drastično rezali, je socialna sfera, za katero bodi v letu 2017 namenili še več sredstev. Kar bi seveda lahko pojasnili tudi s predvolilnim predsedniškim ciklusom, ko naj bi bilo “maslo pomembnejše od topov”. V letu 2017 se začne v Rusiji obdobje načrtovane rasti strokov za servisiranje državnega dolga. V tem obdobju bo Rezervni fond (kjer hranijo sredstva od prodaje drage nafte) popolnoma porabljen za pokrivanje proračunskega deficita, potem pa bo največji vir kritja proračunskega deficita predstavljal državni dolg, ki bo naraščal.

Obseg proračunskega deficita bo odvisen predvsem od cene nafte, ruska vlada načrtuje za leto 2016 zadržati deficit naravni 3 % BDP. Za prihodnje leto so v proračunske načrte vnesli relativno “konservativne” cene nafte, kar potem samo po sebi narekuje zmanjševanje stroškov. Nekateri celo napovedujejo, da bodo morali stroške še zmanjševati.

Zaradi pomanjkanja državnih sredstev se je ruska vlada že odrekla nekaterim novim projektom. Zmanjšala je celo financiranje rekonstrukcije glavnih železniških magistral, ki povezujejo Evropo z Daljnim vzhodom, t.i. “Transsib” in BAM. Tako načrtujejo zmanjšanje nominalnih stroškov proračuna do leta 2019 za 16,2 odstotka, v primerjavi z 19,8 %, koliko znašajo letos. Finančno ministrstvo Ruske federacije načrtuje do leta 2034 zmanjšanje državnih stroškov na 13,1 % BDP.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki