Ruska vojska bi za pištole glock plačala 10-krat več

by Urednik

RUSIJA PREKLICALA NAKUP AVSTRIJSKIH PIŠTOL GLOCK

Rusko ministrstvo za obrambo je v začetku septembra objavilo, da bodo za potrebe Ruske vojske kupili avstrijske polavtomatske pištole glock 17 (G17 oz. P80) kalibra 9mm in glock 26 kalibra 9mm. Za pištole glock 17 naj bi odšteli 6.600 USD za kos, za model glock 26 pa 6.000 USD za kos. Danes je rusko ministrstvo že objavilo, da so pogodbo preklicali, v svoj zagovor pa navedlo, da naj bi posel vključeval tudi cevi in dušilce za pištole.

V začetku tedna se je na objavo odzval tudi ruski namestnik predsednika vlade Dmitrij Rogozin, ki je zapisal, da je cena pištole močno precenjena in dodal, da bi Rusija morala zanesti na doma proizvedeno orožje malega kalibra.

Zneski, ki jih navaja rusko ministrstvo za obrambo so namreč več kot 10-krat večji od priporočene cene proizvajalca. Tudi v Sloveniji sta obe polavtomatski pištoli zadnje generacije (gen 4) na voljo za dobrih 600 evrov.

“Cene pištol glock so očitno precenjene. Tudi sam streljam in vem, da pištola ne more doseči cene 7.000 USD, četudi je proizvodnja majhne serije,” je zapisal Rogozin na twitterju.

pistola-glock-26-in-glock-17

Polavtomatska pištola glock 17 in glock 26 (zgoraj)

Rogozin, ki nadzira rusko obrambno in vesoljsko industrijo, je še dopisal, da posel že preiskujejo in bodo rezultati na voljo do konca tega tedna. “Jaz se bom držal proč od preiskave za zdaj. Ko pa pride poročilo, bomo sprejeli ustrezne ukrepe,” je dodal.

Ob tem se je Rogozin zavzel, da bi morali biti ruski vojaki oboroženi s pištolami, ki so razvite in izdelane v Rusiji. Po njegovem mnenju bi bodisi lahko posodobili in izboljšali gyurza, yarygina ali strizha oz. razvili novo pištolo. Potrebno je omeniti, da ruski proizvajali orožja trenutno nimajo tovrstnega zanesljivega orožja.

Seveda je obstajala tudi možnost, da so se na ruskem obrambnem ministrstvu zmotili pri zapisu, vendar glede na odziv Rogozina in današnji preklic nakupa temu vendarle ni tako.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki