VIDEO: Ruski lovski bombnik Su-24 na Baltiku preletaval ameriški rušilec

by Urednik

“RUSKO BOJNO LETALO SU-24 SPET NADLEGOVALO AMERIŠKI RUŠILEC”

V tem tednu (torek 12. april 2016) so ruska bojna letala nekajkrat preletela ameriškega rušilca Donald Cook (DDG-75), so izjavili uradni ameriški vojaški predstavniki za časopis The Wall Street Journal.

Rušilec USS Donald Cook (DDG-75) je bil s poljskimi oboroženimi silami na skupnih manevrih v jugozahodnem delu Baltiškega morja. Ameriški časopis navaja, da ruski lovski bombnik Su-24, ki je “obletel” rušilec, ni bil oborožen, vendar pa je bilo to “potencialna provokacija, ki je vsebovala grožnjo izbruha konflikta”. Ameriški uradniki so še dejali, da so ruski piloti izvajali simulacijo napada na ameriški rušilec.

Ruski lovski bombnik Su-24 je, med drugim, preletel poleg ameriške ladje v trenutku, ko se je na njeni palubi na vzlet pripravljal poljski vojaški helikopter. Su-24 je zmotil ta vzlet in helikopter je obstal na palubi. Po zatrjevanju ameriških vojaških predstavnikov je bil rušilec v mednarodnih vodah.

Donald Cook je rušilec Ameriške mornarice (US Navy)  razreda Arleigh Burk, njegovo glavno orožje so manevrirne rakete tomahawk. Zanimivo, da je ta rušilec že enkrat imel “bližnje srečanje” z ruskim lovskim bombnikom Su-24, to se je zgodilo 12. aprila 2014 v času napete situacije na Krimu. Tedaj je Su-24 letel poleg rušilca v razdalji približno enega kilometra na višini vsega 160 m (novica spodaj).

Leta 2012 je ameriški sekretar za mornarico odredil, da bo rušilec Donald Cook (DDG-75) ena od štirih ameriških ladij z matičnim pristaniščem v španski mornariški bazi Rota. Tja je priplul sredi februarja 2014, kjer deluje v sklopu enote rušilcev 60 (DS 60).

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy, Military Forum

VIDEO: Nizek prelet ruskega letala Su-24 ob ameriškem rušilcu

SORODNE NOVICE:

Ruska lovska-bombnika Su-24 preletavala ameriški rušilec USS Donald Cook

Dva ruska lovska-bombnika Su-24 sta v Črnem morju 12-krat preletela nebo v bližini ameriškega rušilca USS Donald Cook.

Rusko – Natovi »manevri« nad Črnim morjem!?

Rusija nad Črnim morjem uri posadke svojih bojnih letal Su-30 in Su-24 nameščenih na Krimu, v vadbo pa »vključuje« Natovi ladji, ki sta pred dnevi zapluli vanj.

Povezani članki