Ruska lovska-bombnika Su-24 preletavala ameriški rušilec USS Donald Cook

by Urednik

AMERIŠKI RUŠILEC SE JE ŽE UMAKNIL V ROMUNSKO PRISTANIŠČE

Dva ruska lovska-bombnika Su-24 sta v soboto dvanajstkrat preletela nebo v bližini ameriškega rušilca USS Donald Cook, ki se nahaja v mednarodnih vodah v Črnem morju, kar so predstavniki iz Pentagona označili za  “provokativno in neprofesionalno” dejanje.

Tiskovni predstavnik Ameriške vojske, polkovnik Steve Warren, je v ponedeljek v Pentagonu prelete ruskih bojnih letal označil za “provokativne in neprofesionalne” in dodal, da “ta nadaljnja provokativna in neprofesionalna dejanja ne bodo pomirila stanja v Ukrajini, kot nam Rusi pravijo, da želijo.”

V času incidenta v soboto sta se dva lovska-bombnika Ruskih letalskih sil Suhoj Su-24 večkrat približala ameriškemu rušilcu USS Donald Cook (DDG-75), ki je zaradi razmer v Ukrajini prisoten v Črnem morju. Ruski bojni letali sta leteli na višina vse od nekaj metrov nad gladino do nadmorske višine 2000 metrov. Vendar pa suhoja nista nikoli preletela ameriškega rušilca, ki bo besedah Warrena ni bil nikoli v nevarnosti.

“Letali se nista odzvali na več opozoril iz rušilca USS Donald Cook, dogodek pa se je po približno 90-ih minutah končal brez incidentov. Ta provokativna in neprofesionalna ruska dejanja niso v skladu z mednarodnimi protokoli in sporazumih o profesionalnih odnosih med obema vojskama. Rušilec USS Donald Cook se je več kot sposoben sam braniti pred dvema Su- 24,” je dodalo tiskovni predstavnik Pentagona Warren.

Ameriški rušilec USS Donald Cook DDG-75

Rušilec z vodenimi raketami USS Donald Cook razreda Arleigh Burke iz flote Ameriške mornarice je prispel v Črno morje v četrtek 10. aprila 2014. V ponedeljek je ameriški rušilec že dobil poziv v pristanišče Constanta v Romuniji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Patruljiranje z bojnim letalom Suhoj Su-24

Povezani članki