TURŠKI VOJAŠKI UPOR: Kaj se je zgodilo v Turčiji?

by Urednik

V TURČIJI SPODLETEL (ZATRLI) DRŽAVNI UPOR DELA TURŠKE VOJSKE

Podrobnosti vojaškega udara v Turčiji zaenkrat ostajajo skrivnostne, znano pa je, da je del Turške vojske želel strmoglaviti vladavino turškega predsednika Erdogana. V puču so uporabili strelno orožje, tanke, oklepnike in tudi letalnike (helikopterje in letala).

Z vojaškim udarom v Turčiji, ki se je začel v večernih urah v petek 15. junija 2016, je skupina pripadnikov Turške vojske zavzela strateške položaje (vladne stavbe, letališča, medije, mostove,…) v Ankari in Carigradu. Cilj je bil strmoglaviti vladavino turškega predsednika Erdogana. Slednji je kmalu po začetku upora po socialnih omrežjih pozval Turke, da gredo na ulice in pomagajo policiji ter vojski, ki je zvesta oblastem.

V spopadih v Ankari in Carigradu je umrlo več kot 265 ljudi, okoli 1.500 pa je bilo ranjenih. Turške oblasti so do sobotnega opoldneva aretirale že več kot 2.800 pučistov – večino iz vrst Turške vojske.

Po nočnih kaotičnih dogodkih s tanki na ulicah in bojnimi letalniki nad prestolnico Ankaro, se zdi, da je predsednik Recep Tayyip Erdogan spet prevzel nadzor – vendar je stanje še vedno zmedeno in negotovo. Nekateri turški mediji poročajo, da vojaška letala še vedno letajo nad prestolnico in odmetavajo bombe. Zaenkrat ni znano kateri strani pripadajo.

(Zaenkrat) znane stvari o vojaškem udaru v Turčiji:

  • Prve informacije o vojaškem udaru so se pojavile okoli 23:00 ure po turški času v petek 15. junija 2016 zvečer.
  • Na ulice Ankare in Carigrada so zapeljali glavni bojni tanki, ki so jih uporabili za vojaški udar. Bojni helikopterji in letala so preletavala turško prestolnico Ankari. Poročila o streljanjem pred stavbo turškega parlamenta v Ankari.
  • Uporniški vojaki so zavzeli strateške točke v Carigradu (Istanbulu). Novinarje televizijskih in radijskih hiš so pregnali iz delovnih mest, v eter pa oddajali ponavljajoče sporočilo: “Politično upravljanje, ki je izgubilo vso legitimnost, se je bilo prisiljeno umakniti!”
  • Izjava vodje državnega udara vprašanje: “Turške oborožene sile so popolnoma prevzel upravo, da ponovno zagotovimo ustavni red, človekove pravice in svoboščine, pravno državo in splošno varnost, ki je uničena.”
  • Erdogan pozval ljudstvo naj gre na ulice in zatre vojaški upor. Med spopadi je umrlo več deset civilistov, kakor tudi vojaških upornikov (pred razjarjenimi civilisti so večino uspeli zaščititi policisti in jih aretirati).
  • Turške letalske sile (zveste Erdoganu) so z lovce F-16 sestrelile enega od vojaških helikopterjev, ki so ga prevzeli pučisti. Po nekaterih ocenah naj bi v vojaškem udaru sodelovale le nekatere helikopterske enote (brez letalskih). En uporniški helikopter S-70 black hawk je v soboto dopoldne prebegnil v Grčijo z osmimi ljudmi na krovu, ki so zaprosili za politični azil.
  • Poveljnika Turške vojske generala Akarja so pučisti ugrabili (verjetno že v petek popoldne), v soboto dopoldne pa so ga rešili pripadniki specialnih enot. Akar trdi, da je izdal ukaz o operaciji proti udaru.
  • Erdogan je imenoval Umita Dundarja za novega načelnika generalštaba Turške vojske. V soboto zjutraj je sporočil, da je po prvih informacijah (do tedaj) v spopadih umrlo 194 ljudi, od tega 41 policistov, 2 vojaka, 47 civilistov in 104 uporniki.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

TURŠKI VOJAŠKI UPOR: Vzroki za poskus strmoglavljenja Erdogana

Potem ko se je v petek, 15. junija 2016, v Ankari in Carigradu (Instabul) začel vojaški prevrat, so turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana prepeljali na varno lokacijo v Marmarisu.

SESTRELITEV SU-24: Zakaj se je Erdogan opravičil Putinu?

Predsednik Turčije Erdogan se je nedavno opravičil ruskemu predsedniku Putinu za sestrelitev ruskega lovskega bombnika Su-24 na nebu nad Sirijo (z dne 24. novembra 2015).

Povezani članki