UKRAJINA: “Državljanska vojna, ki vodi v genocid nad lastnim prebivalstvom.”

by Urednik

SPOPADI V UKRAJINI SE NADALJUJEJO

Spopadi v vzhodni Ukrajini so “državljanska vojna, ki odločno vodi v genocid,” je  dejal načelnik generalštaba v Kremlju  Sergej Ivanov po tem, ko je Ukrajinska vojska začela z bombnimi napadi in topništvom obstreljevati mesta, ki jih zasedajo pro-ruski separatisti.

Podobno je v četrtek 19. junija 2014 v nagovoru na srečanju s prostovoljci, ki pomagajo ukrajinskem beguncem  v regiji Rostov na jugu Rusije, dejal tudi ruski zunanji minister Sergej: “Kar se dogaja tam [v Ukrajini] je, po mojem mnenju, državljanska vojna, ki vodi v genocid nad lastnim prebivalstvom.”

Vladimir Gromov, opozicijski aktivist v jugovzhodni regiji Lugansk, ki vodi protiobveščevalne sile, je obtožil ukrajinske oblasti namernega napada na civilne četrti med njihovimi raketnimi napadi na mesto. “Ciljajo najšibkejše državljane. To je sistematični genocid. Etnično čiščenje, “je dejal Gromov sredo v komentarju za RIA Novosti.

Nasilje na jugovzhodu Ukrajine je v porastu že vse od začetka povračilne operacije proti pro-ruskim separatistom, ki so jih sredi aprila začele oblasti v Kijevu. Spopadi me Ukrajinsko vojsko in uporniki so zahtevali že več sto življenj. V zadnjih nekaj dneh je, po poročanju separatistov, Ukrajinska vojska še povečala intenzivnost napadov. Ukrajinska vojska naj bi začela poleg vojaških letal in helikopterjev uporabljati tudi težko artilerijo za napade na pro-ruske separatiste in prebivalstvo, granate pa padajo na stanovanjske okoliše in kraje z visoko gostoto prebivalstva.

Ukrajinske oblasti so se danes “pohvalile”, da so v četrtek 19. junija 2014 v “protiteroristični operaciji” ubili približno 300 separatistov v akcijah okoli vasi Yampil in Zakitne, ki so jih napadli z artilerijskim orožjem in letalskimi bombami.

Ukrajinska letala so tudi danes preletavala in napadala separatiste, ki so v mestu Lugansk prižgali sirene za letalski napad.

Ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko sta se v torkovem nočnem pogovoru po telefonu sicer dogovarjala o ustavitvi spopadov – Porošenko je separatistom ponudil mir če predajo orožje in prepustijo nadzor nad območji ukrajinskim silam, kar pa so ti zavrnili in namignili, da gre za pregnan manever ukrajinskih oblasti.

Moskva je zato ponovno pozvala k takojšnjemu končanju prelivanja krvi, vendar kljub številnim obljubam ukrajinskih oblasti, da začnejo postopek ustavljanja spopadov, Kijev doslej še ni naredil nobene poteze, da bi se prenehali napadi, je zapisala spletna stran Voice of Russia v petek dopoldan.

Vendar pa je Porošenko v petek (20. junij 2014) popoldan po novem pogovoru s Putinom sporočil, da Ukrajina razglaša enotedensko enostransko premirje, v tem času pa pričakuje, da bodo separatisti predali orožje.

Glede na zapise na spletnih forumih in objavljene videoposnetke (spodaj), pa naj bi Rusija pro-ruskim separatistom že poslala nove pošiljke oklepnih vozil, tankov in orožja. V okrožju Lugansk se namreč boji odvijajo neposredno ob meji, Rusi pa poročajo tudi o več kršitvah Ukrajinske vojske, ki je s svojimi oklepniki prestopila mejo. Posadka enega izmed ukrajinskih pehotnih vozil se je celo ustavila na ruskem ozemlju v bližini mesta Millerovo v regiji Rostov, zapustila oklepnik in se peš vrnila na ukrajinsko ozemlje.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA Novosti, Military Photos

Povezani članki