V Rusiji strmoglavila lovec MiG-29 in lovski-bombnik Su-34

by Urednik

MED MANEVRI ZA USPOSABLJANJE STRMOGLAVILI DVE RUSKI BOJNI LETALI

V četrtek 4. junija 2015 sta na jugozahodu Rusije med trenažnim poletom strmoglavili dve bojni letali Ruskih letalskih sil – večnamenski lovce MiG-29, le slabe tri ure za tem pa še lovski bombnik Su-34.

Neoborožen ruski vojaški lovec MiG-29 je med vajami strmoglavil v bližini vadbišča Ashuluk v regiji Astrahan, predstavniki ruske vojske so po nesreči sporočili, da sta se oba pilota katapultirala iz letala in nesrečo preživela brez večjih poškodb. Vzroki za nesrečo še niso znani, šlo pa naj bi za tehnično okvaro.

To je že tretji izgubljeni lovec MiG-29 Ruske vojske v zadnjem letu. Poleti 2014 je strmoglavil MiG-29 iz baze v Astrahanu, pilot pa je v nesreči umrl. V decembru 2014 oa je strmoglavil palubni lovec MiG-29KUB, po nesreči pa je en od pilotov v bolnišnici umrl. Ruske letalske sile in Ruska mornarica imata v svoji floti skupaj več kot 250 lovcev MiG-29.

Le dve uri in pol po strmoglavljenju lovca MiG-29 je nesrečo doživel še ruski lovski bombnik Suhoj Su-34 med pristajanjem v letalski bazi Voronezh Malshevo. Letalo naj bi le nekaj sekund po pristanku zapeljalo iz vzletno-pristajalne steze in se prevrnilo. Posadka bojnega letala Su-34 je nesrečo preživela, letalo se tudi ni vnelo ali eksplodiralo, poročajo pa o precejšnji škodi. Vzrok za (prvo) nesrečo suhoja Su-34 naj bi se skrival v okvari zaviralnega padala.

Lovski-bombnik Su-34 fullback je eno od najnovejših letal Ruskih letalskih sil, ki je postalo aktivno v letu 2014. Rusija ima v oborožitvi že več kot 60 letal Su-34, vsaj 90 pa jih je še naročenih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, YouTube

letalski salon MAKS 2015

Povezani članki