ZDA še bombardirajo položaje ISIS-a, ki je zasedel največji jez v Iraku

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA VEDNO BOLJ VKLJUČENO V SPOPADE V IRAKU

Ameriška letala so v nedeljo, 10. avgusta 2014, še tretjič (po četrtku in petku) iz letal odvrgle pakete pomoči s hrano in vodo  za tisoče iraških državljanov, ki so pobegnili pred pripadniki militantne skupine ISIS  v gorovje Sinjar v severnem Iraku, zračni napadi ameriških lovskih-bombnikov na položaje ISIS-a pa se nadaljujejo, so sporočili iz vrhovnega poveljstva Ameriške vojske.

V nedeljski humanitarni akciji je ponovno sodelovalo eno vojaško transportno letalo C-17 globemaster in dva C-130 hercules, ki so skupaj odvrgla 72 paketov. Ameriška vojska je do sedaj z letali odvrgla že več kot 52.000 pripravljenih obrokov hrane in več kot 40.000 litrov pitne vode za jazidske begunce, ki so si našli zatočišče pred ISIS-om našli v gorovju Sinjar.

Medtem pa Ameriška vojska z letali F/A-18 in brezpilotnimi letali (UAV) še naprej bombardira položaje pripadnikov sunitske militantne skupine ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria – Islamska država v Iraku in (Levantu) Siriji) v okolici mesta Sinjar in Arbil na severu Iraka, od koder so pobegnili Jazidi in Kurdi. Američani naj bi uničili večje število tankov, topništva in vozil, ki jih je ISIS pridobil z zasegom od iraških vojakov, ki so ob začetku napadov zbežali s severa države.

Po nekaterih poročanjih naj bi kurdske vojaške sile že dobile prve okrepitve (kurdske vojake) iz sosednjih držav, ki naj bi že odvrnile napade ISIS-a v mestih v iraški pokrajini Kurdistan. Peshmerga (kurdski vojaki) naj bi minuli konec tedna že osvobodili mesti Makhmur and Gwer. Vendar pa je sunitskim vojakom v zadnjih dveh tednih uspelo iz domov pregnati več deset tisoč ne-sunitskih skupin. Sunitski skrajneži naj bi med osvojitvijo mesta Sinjar zasužnjili tudi okoli 300 jazidskih žensk.

Položaji ISIS-a - 9. avgust 2014

Položaji ISIS-a in Ameriške vojske (9. avgust 2014)

Pripadniki ISIS-a, ki želijo vzpostaviti verski kalifat na območju Sirije in Iraka, se borijo proti iraškemu demokratičnemu sistemu, v katerem imajo Suniti večino po invaziji ZDA in strmoglavljenju Sadama Huseina leta 2003. Washington pa je umaknil vojake iz Iraka konec leta 2011.

Pripadniki ISIS-a naj bi bili sedaj od mesta Arbil (Irbil) oddaljeni okoli 30 minut vožnje, med napredovanjem proti severu pa so zasedli peto največje črpališče nafte v Iraku, več vasi in tudi največji iraški jez Mosul. To pa sunitskim skrajnežem daje možnost, da iraškemu prebivalstvu prekinejo oskrbo z vodo in elektriko, ob razstrelitvi jezu pa lahko poplavijo tudi več mest. Nekateri viri trdijo, da naj bi bila zgornja slika fotomontaža (ta možnost seveda obstaja), vendar pa več tiskovnih agencij poroča o zavzetju jezu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, zemljevid – Daily Mail

SORODNE NOVICE:

Ameriška letala napadla položaje ISIS-a, Velika Britanija bo pomagala beguncem

Ameriška transportna vojaška letala so v četrtek odvrgla pakete ter hrano beguncem v gorah severnega Iraka, v petek, 8. avgusta 2014, pa so ameriška bojna letala že napadla položaje ISIS-a.

IRAK: Se gibanju ISIS res bliža konec?

Sunitska militantna teroristična skupina ISIS še naprej nadaljuje svoj bojni pohod na severu Sirije in v Iraku, v Mosulu pa je prebivalstvo že začelo z upori.

Povezani članki