IRAK: Se gibanju ISIS res bliža konec?

by Urednik

ISIS KREPI SVOJO MOČ, ZAHOD OSTAJA NEM

Sunitska militantna teroristična skupina ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria) še naprej nadaljuje svoj bojni pohod na severu Sirije in v Iraku, v Mosulu pa je prebivalstvo že začelo z upori, zaradi česar jim nekateri ameriški mediji napovedujejo bližajoč konec.

Zahodni mediji, predvsem The New York Times, pišejo, da se z vstajo prebivalcev drugega največjega iraškega mesta Mosul približuje konec skrajnežem ISIS-a. Sunitski “skrajneži” so Mosul zavzeli že v prvih dnevih spopadov v začetku junija 2014, sedaj pa naj bi se prebivalci, nezadovoljni nad pravili ISIS-a in porušitvijo grobnice preroka Jona – eden največjih verskih simbolov mesta, začeli združevati v oborožene skupine in bojevati proti Sunitom.

Bashar al-Kiki, predsednik pokrajinskega sveta Ninive, je dejal: “Ljudje v Mosulu so intenzivno jezni na ISIS,” al-Kiki je povedal The Times. “Ne morejo jih več prenašati. Ta vulkan jeze bo kmalu eksplodiral,” so zapisali v časopisu The New York Times.

Sunitski skrajneži ISIS-a, ki so del zloglasne teroristične organizacije al-Kaida, so že nekaj časa tudi pred vrati iraške prestolnice Bagdad (nekaj deset kilometrov proč), ki je eden od glavnih ciljev njihovega osvajalskega pohoda. Vendar pa naj bi imeli z zavzetjem Bagdada številne težave. V prestolnici namreč v večini živi šiitsko prebivalstvo, varuje pa jo tudi močno okrepljena Iraška vojska, medtem ko naj bi se ISIS pripravljal na bombne napade Bagdada, poroča ameriški The Washington Times.

ISIS naj namreč (še) ne bi imel zadostnega števila vojakov in orožja za njeno zavzetje Bagdada, zato bodo verjetno nadaljevali z avtomobili bombami in samomorilskimi napadi, ki jih je al-Kaida začela že leta 2011. Obveščevalni podatki zahodnih služb kažejo na drugo bombno ofenzivo. Pentagon ocenjuje, da v Irak vsak mesec pride kar 50 novih samomorilskih napadalcev iz tujine.

Iz Bližnjega vzhoda prihajajo tudi novice, da naj bi ISIS utrjeval svoj nadzor na sunitskih območjih v Iraku in Siriji, kjer so zasedli mesta in vojaška oporišča v bližini ključnih transportnih poti, ki povezujejo vozlišča sunitske populacije – povezavo med mesti Raqqa (v Siriji), Faludža in Mosul.

Zemljevid Sirije in Iraka

V nedeljo, 3. julija 2014, pa naj bi pripadniki ISIS-a pregnali kurdske vojake in prevzeli nadzor nad dvema manjšima mestoma Zumar in Sinjarna severu Iraka.

Na strani Iraške vojske se že vsaj mesec dni bojuje tudi večje število pripadnikov elitne islamske revolucionarne garde (Iranska vojska). Zgovoren dokaz za to naj bi bil pogreb enega izmed njihovih pripadnikov v začetku julija severno od Teherana. Vojak Kamal Shirkhani iz mesta Lavasan je umrl skoraj sto kilometrov stran od iranske meje med branjenjem šiitskega svetišča v mestu Samarra v napadu militantne skupine ISIS, je poročal Reuters.

Iranske oblasti sicer še naprej zanikajo, da bi njihovi vojaki, razen pilotov jurišnih letal Suhoj Su-25, ki so jih Iranske letalske sile posodile Iraškim, delovali v Iraku. Vendar ni dvoma, da so bili ugledni politiki in kleriki v Iranu pretreseni zaradi hitrega povečanja ozemlja pod poveljstvo ISIS-a in grožnje, ki jo predstavlja, ne samo za iraško vlado, temveč tudi za Iran sam.

Militantna skupina ISIS z zajetim tankom Iraške vojske

Vsekakor je zanimivo, da se Zahod, tudi v luči ukrajinske in palestinske krize, zadnje čase ne ozira kaj dosti na dogajanje v Siriji in Iraku, kjer je nameščenih nekaj sto pripadnikov Ameriških marincev (opazovalcev in svetovalcev), ki naj bi varovali ameriško ambasado. Zdi se, da tako ZDA kot EU čakata na razplet dogajanja v obeh državah – kot je videti, je v Siriji večji del sirskih upornikov pod vodstvom ISIS-a, ZDA pa je zadnje mesece nasprotovala Assadovemu režimu in “potiho” podpirala upornike. V sosednji Irak so ZDA donirale večje količine oborožitvenih sistemov, dobršen del pa je že v rokah ISIS-a.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Irak naročil nove ruske oborožitvene sisteme za milijardo USD

Irak je podpisal novo pogodbo z Rusijo za dobavo orožja in vojaške opreme v vrednosti približno ene milijarde dolarjev, med drugim tudi za raketne sisteme TOS-1A, BM-21 grad in havbice 2S19 MSTA-S.

ZDA bodo Iraku prodale 5.000 raket AGM-114 hellfire (zrak-zemlja)

Iraška vojska bo dobila 5000 raket AGM-114K/N/R hellfire, za boje s pripadniki militantne skupine ISIS, v vrednosti 700 milijonov USD.

Povezani članki