ZDA za julij potrdile vojaško vajo v Ukrajini

by Urednik

ZAVEZNIKI V UKRAJINI NAČRTUJEJO VOJAŠKO VAJO RAPID TRIDENT 2014

Prebivalci Krimskega polotoka so se na referendumu odločili za odcepitev od Ukrajine in priključitev Rusiji, ZDA pa za poletje že potrdile vojaško vajo v Ukrajini. 

Na referendumu na Krimskega polotoka, ki je potekal v nedeljo 16. marca 2014, je kar 96,7 odstotka volivcev oz. 1,2 milijona ljudi podprlo združitev Krima z Rusijo, potem ko je bil polotok 60 let del Ukrajine. Na tisoče prebivalcev Krima je izid referenduma praznovalo še pozno v noč, poročajo ruske RIA Novosti.

Še pred referendumom, je v luči strahu pred zaostrovanjem razmer med Ukrajino in Rusijo, minuli konec tedna  tiskovni predstavnik Evropskega poveljstva Ameriške vojske potrdil, da bo Ameriška vojska  imela  julija v Ukrajini vojaško vajo Rapid Trident 2014 skupaj z zaveznicami. Kot smo že zapisali, so Američani v začetku marca preklicali skupno rusko-ameriško vojaško vajo Atlas Vision 2014, načrtovano za julij v Chelyabinsku v severovzhodni Rusiji.

Vojaška vaja bo potekala v bližini Lvova v Ukrajini, na njej pa bodo sodelovali vojaki iz Armenije, Azerbajdžana , Bolgarije, Kanade , Gruzije, Nemčije , Moldavije , Poljske, Romunije , Velike Britanije Ukrajine in ZDA, je dejal podpolkovnik David Westover Jr. Vaja bo, po besedah Westoverja, namenjena predvsem usposabljanju vojakov za mirovne operacije in ne za odvračanje sovražnika.

Vojaška vaja Rapid Trident 2011 - srbski oklepniki

Vsekakor ne čudi poteza Pentagona za organizacijo vojaške vaje v nemirni Ukrajini, kjer je Rusija ob vzhodni meji namestila dodatnih nekaj tisoč vojakov, oklepna vozila, helikopterje in bojna letala. Zaradi ukrajinsko-ruske krize so ZDA že namestile dodatne vojake in letala v nekaterih evropskih državah, da bi pomirili partnerice v zvezi Nato.

Na Poljsko so poslali okoli 150 vojakov in 12 lovcev F-16 borci, v Litvo pa 6 lovcev F – 15 in letečo cisterno KC- 135, da bi pomagali zaščititi baltski zračni prostor. Nato pakt pa nad poljsko in Romunijo patruljira z letali za zgodnje opozarjanje (AWACS), ki spremljajo razmere v Ukrajini.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Vojaška vaja Rapid Trident 2011

Povezani članki