Bo Turčija uvozila južnokorejske motorje za tanke altay?

by Urednik

TURČIJA REŠUJE TEŽAVE Z MOTORJI ZA GLAVNE BOJNE TANKE ALTAY

Turčija se z Južno Korejo pogaja o nabavi motorjev za novi turški glavni bojni tank altay, je za turško radiotelevizijo NTV dejal Ismail Demir, predsednik Združenja turške obrambne industrije (SSB).

Ismail Demir je dejal, da bo težava v zvezi z motorjem tanka altay kmalu rešena in da se bo hkrati nadaljevala tudi proizvodnja motorjev z lokalnimi sredstvi. Razkril je, da bosta doma razviti prototipi motorja za tank altay, kot tudi drugi motor za lahka oklepna vozila, pripravljena že letos, čeprav bodo prvi tanki opremljeni s pogonskim sklopom, kupljenim v tujini. Glede na lansko napoved bo to južnokorejski motor Doosan infracore DV27K, 12-valjni vodno hlajeni dizelski motor, ki razvije 1.500 KM.

Prototip glavnega bojnega tanka altay je sicer poganjal dizelski motor nemškega proizvajalca MTU Friedrichshafen GmbH s 1500 konjskimi močmi. Turčija je upala, da bo altay poganjal MTU-jev motor z menjalnikom nemškega proizvajalca Renk AG. Nemški Rheinmetall je prav tako že ustanovil skupno podjetje s turškim proizvajalcem pehotnih vozil BMC, katerega namen je bil vzpostaviti skupno proizvodnjo oklepnih vozil, zlasti glavnega bojnega tanka altay. Vendar so se pogovori z nemškimi proizvajalci ustavili zaradi nemškega embarga na uvoz in izvoz orožja v Turčijo. Nemčija je ena izmed številnih evropskih vlad, ki so omejile izvoz orožja v Turčijo zaradi njene vpletenosti v sirsko državljansko vojno.

Turčija medtem sama razvija tankovski motor batu, sredstva za projekt je sprva dobilo turško podjetje Otokar, ki je razvijalo tank altay. Pogonski agregat batu, vključno z dizelskim motorjem in samodejnim menjalnikom pa sedaj razvija turško podjetje BMC, ki je junija 2018 podpisalo pogodbo. BMC je v sodelovanju z italijanskim proizvajalcem Fiat/Iveco začel razvoj novega motorja s 1600 KM.

Turčija je bila tako zaradi embarga Zahoda primorana upočasniti proizvodnjo tanka altay, eno od rešitev je našla v hibridni nadgradnji tanka leopard 2A4 s kupolo altaya, o njej smo poročali že v januarju (Turčija predstavila hibridno nadgradnjo tanka leopard 2A4 s kupolo altaya), drugo pa bo kot kaže našla v južnokorejskih motorjih Doosan infracore DV27K.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki