Dassault Aviation dobavil Indiji svojega prvega rafale

by Urednik

INDIJA PO 10-IH LETIH DOBILA PRVEGA FRANCOSKEGA RAFALA

Deset let po prvotni zahtevi za razpis je indijski obrambni minister Shri Rajnath Singh na svečanosti sprejel prvega od 36 lovcev rafale, ki so jih naročili pri francoskem proizvajalcu Dassault Aviation in so namenjeni opremljanju indijskih letalskih sil.

Predaja letala rafale RB001 je potekala na slovesnosti v Dassault Aviationovem proizvodnem obratu v Mérignacu 8. oktobra 2019, torej prav na dan letalskih sil Indije.

»Ob indijskih letalskih silah stojimo od leta 1953,« je opozoril izvršni direktor Dassaulta Eric Trappier in dodal, » in smo popolnoma zavezani izpolnjevanju njihovih zahtev v prihodnjih desetletjih ter biti del ambiciozne vizije Indije za prihodnost«. Dassault Aviation je IAF oskrbel že z letali ouragan (v Indiji toofani) leta 1953 in z miragei 2000 (vajra) leta 1985.

»Začetek sodelovanja med Dassaultom in Indijo sega v leto 1953. Zadnji dogodek – dobava prvega lovca rafale –  pa znova poudarja edinstven strateški odnos med našima dvema državama ter med Dassaultom in IAF. Brez dvoma pomeni prvi rafale tudi začetek novega dolgotrajnejšega in uspešnega obdobja.”

Hkrati je ta svečani dogodek pomenil tudi konec desetletja napornih pogajanj med Francijo in Indijo, razpis za obnovo flote Indijskih letalskih sil (IAF) se je namreč začel že leta 2009. Lovec rafale je bil potem izbran leta 2012 in v tekmi premagal ameriški bojni letali (F/A-18 in F-16) ter evropskega Eurofighterjevega typhona. Prvotno naročilo je obsegalo celo 126 letal, po dolgoletni neodločnosti glede industrijskega partnerstva med Dassaultom in Hindustan Aeronautics Limited pa je bila pogodba znova postavljena na mizo in začeli so nova pogajanja. Potem pa sta 23. septembra 2016 francoski predsednik François Hollande in indijski premier Narendra Modi dosegla dogovor o prodaji 36 letal rafale v vrednosti 8 milijard EUR. Po tej pogodbi  bo rafale za Indijo izdelalo izključno podjetje Dassault Aviation, to opa je bila tudi ena spornih točk v pogajanjih, kajti Francozi niso hoteli prepustiti Indijcem licenčne proizvodnje ali sestavljanja letal v indiji zaradi opaženih pomanjkljivosti indijskega proizvajalca. Letala rafale bodo Indijske letalske sile morajo biti namestile v letalsko bazo Ambala v bližini Kašmira in pakistanske meje ter v letalsko bazo Hasimara v Zahodni Bengaliji.

Indijske letalske sile bodo prejele 36 lovcev rafale v kratkem,  potem ko je indijski ministrski senat potrdil in zaključil nakup posodobitvenega programa, po prvotni pogodbi pa je bila dobava prvega rafala  ​​predviden že za leto 2018.

Novo naročilo na poti?

Razprave o nadaljnjih naročilih med Francijo in Indijo ter proizvajalcem letala rafale Dassault Aviationom, so se potem nadaljevale julija 2018,  takrat so operirali z  naročilom 110 lovcev rafale. Prav tako naj bi letalstvo Indijske vojne mornarice, ki potrebuje 57 palubnih bojnih letal, lahko izbralo tudi palubno različico lovca rafale M (za indijsko letalonosilko). Vladi obeh držav in proizvajalci pa še niso uspešno začrtali industrijskega načrta, saj naj bi ob tem dodatnem, novem  nakupu lovce sestavili v Indiji.

Toda obtožbe o korupciji v zvezi s to pogodbo, usmerjene na indijskega premierja Modija v času zadnje volilne kampanje, bi lahko ponovno odložile ali pa ceno  izničile vse načrte v zvezi z nadaljnjo prodajo francoskih lovcev Indiji.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault

 

Povezani članki