40-letni A-10 thunderbolt dobili nova krila

by Urednik

LETALSKE SILE ZDA ŠE NAPREJ IŠČEJO TRAJNO ZAMENJAVO ZA A-10

Vzdrževalci so namestili nova krila na častne oklepljene dvomotorne jurišnike A-10 thunderbolt, ki učinkovito vdihujejo novo življenje v platformo, za katero imajo Američani težave pri iskanju primernega naslednika.

Mehaniki 571. eskadrilje za vzdrževanje letal so zamenjali krila na 162 jurišnikih za neposredno bojiščno podporo A-10 v letalski bazi Hill v Utahu, v sklopu nadomestnega programa A-10 Enchanced Wing Assembly. Dodatnih enajst krilnih garnitur so na A-10 namestili v letalski bazi Osan v Republiki Koreji.

Po poročanju podjetja Military & Aerospace Electronics bodo nova krila zdržala približno 10.000 ur letenja brez potrebe po pregledu in so zasnovana tako, da jih je mogoče odstraniti brez večjih strukturnih obremenitev, ki jim je bila izpostavljena prejšnja generacija kril.

A-10 so starejši od 40 let in so preživeli nič koliko poskusov, da bi se jih kot ”opuščenih programov” znebili, o zamenjavi pa so začeli razmišljati že po zalivski vojni leta 1991. Na krilih je bilo izvedenih več modifikacij s pomočjo kanibaliziranih delov iz “upokojenih” A-10, nameščenih v puščavski “kostnici” v letalski bazi Davis-Monthan v Arizoni.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube 

Povezani članki