Aero Vodochody predstavil novo trenažno letalo L-39NG

by Urednik

PREDSTAVILI NASLEDNIKA ŠOLSKEGA REAKTIVNEGA LETALA L-39 ALBATROS

Češki proizvajalec letal Aero Vodochody je uradno predstavil svoje novo letalo L-39NG, naslednjo generacijo legendarnega L-39 albatros, ki ga družba proizvaja od leta 1960.

Serijska proizvodnja letala nove generacije L-39NG naj bi se začela leta 2020, prvi polet pa naj bi izvedli še pred iztekom leta 2018. Lahko jurišno oziroma trenažno letalo L-39NG lahko leti do 750 kilometrov na uro, namenjeno pa je kot neposredna zamenjava za letalo L-39 in druga trenažna letala. Namenjeno je predvsem usposabljanju vojaških pilotov, vendar je primeren pa tudi za bojne in izvidniške naloge v vseh podnebnih razmerah.

Ključna novost letala L-39NG je novi, lahki in izredno učinkoviti (majhna poraba goriva) motor Williams International FJ44-4M, ki nudi izboljšane zmogljivosti pri hitrosti, doletu in vzdržljivosti. Novi stekleni kokpit ima vgrajene napredne sisteme, vključno s komunikacijskim. Pri izdelavi letala so uporabili sodobne materiale – lažje in trpežnejši, ki zagotavljajo nižjo skupno težo letala in podaljšujejo življenjsko dobo letala.

Aero Vodochody je že junija 2018 na industrijskem sejmu v Veliki Britaniji podpisal pogodbo o prodaji 22 novih letal L-39NG in L-39CW. Deset letal je naročilo portugalsko podjetje SkyTech, dvanajst pa ameriško podjetje RSW Aviation, ki velja za eno od največjih podjetij za šolanje vojaških pilotov.

Aero Vodochody je leta 2016 začel nov strateški načrt za krepitev svojega položaja vodilnega proizvajalca trenažnih in lahkih jurišnih letal, zato je tudi pospešil razvoj naslednje generacije legendarnega letala L-39.

L-39NG definira prihodnost češkega letalstva, tako da kar najbolje izkorišča svojo tradicijo in jo prepleta sodobnimi tehnologijami in zagotovi najboljšo rešitev za usposabljanje vojaške pilote. Letalo L-39NG je že vzbudilo veliko pozornosti mednarodne javnosti in kupcev ter bo zagotovo še povečalo skupnost kupcev, ki jo že imamo, “je dejal Giuseppe Giordo, predsednik in izvršni direktor Aero Vodochody.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki