Airbus razvija bojno letalo za zamenjavo nemškega tornada GR4

by Urednik

BO EUROFIGHTER TYPHOON KMALU DOBIL VEČJEGA “BRATA”

Evropski letalsko-obrambni koncern Airbus Defence & Space preučuje možnost za evropsko obrambno industrijo, da bi razvilo bojno letalo naslednje generacije (Future Combat Air System – FCAS), s katerim bi nadomestili letala Panavia tornado GR4 v floti Nemških letalskih sil (Luftwaffe) po letu 2030.

“Pred nekaj meseci je nemško obrambno ministrstvo pripravilo strateški načrt obrambnih zmogljivosti v katerem iščejo nekaj s čimer bi zapolnili vrzeli, ki bodo nastale z opustitvijo uporabe (letal) tornado,” pravi Alberto Gutierrez, vodja Airbusove skupine Eurofighter in programa bojnih letal. “Oni so nas prosili, da raziščemo, kakšna bi lahko bila rešitev. Trenutno gledamo na potrebe Luftwaffe kot kupca in razmišljamo o nečem, kar bo postalo operativno do leta 2030.”

V Airbusu verjamejo, da bo bojevanje v letih 2030-2040 lahko zahtevalo uporabo kombinacije bojnih letal s posadko in brezpilotnih letal. Novi Airbusov koncept je dvosedežno bojno letalo pri katerem bodo uporabili vrsto novih tehnologij in nekatere komponente lovca Eurofighter typhoon, saj si po besedah Gutierreza ne morejo privoščiti načrtovati novega bojnega letala iz nič.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus

Povezani članki