Al Kaida v Iraku zasegla ameriško orožje in vozila

by Urednik

IRAŠKA VOJSKA BEŽI PRED ISLAMISTIČNO MILICO ISIS

V Iraku se odvijajo spopadi med Iraško vojsko in vojaki islamistične militantne skupine ISIS, ki so v zadnjih dneh zasegli večje količine orožja ter oklepnih vozil (ameriškega porekla).

Predstavniki Iraške vojske, ki šteje kar milijon vojakov, so sporočili, da jim ni uspelo ustaviti napredovanja vojakov islamistične militantne skupine ISIS. Iračani so za pomoč v obliki vojaške opreme že pred dnevi zaprosili ZDA, kar je ameriški predsednik Obama v petek 13. junija 2014 tudi odobril, na drugi strani pa so uporniki že naslednji dan objavili, da so zajeli večje količine orožja in vozil iz iraških vojaških baz.

Pripadniki islamistične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)) se iz severo-zahoda (Sirija) Iraka bližajo glavnemu mestu Bagdad, Iraška vojska pa beži pred njimi. Tako je minuli konec tedna, po poročanju Iraške vojske, iz okolice mest Mosul in Tikrit več deset tisoč iraških vojakov. Iz teh območij naj bi od začetka ofenzive islamističnih skupin 10 junija 2014 pobegnili dve diviziji (skupaj 30.000 pripadnikov) Iraške vojske, ki jih je izurila Ameriška vojska. Umik naj bi zaukazali poveljniki Iraške vojske, ki so vojakom naročili, da pustijo orožje in opremo.

Predstavnik iraške vojske je dejal, da so do sedaj pripadniki islamistične militantne skupine ISIS, ki grozijo z napadom na Bagdad, zasegli za več milijard dolarjev vredne bojne platforme in orožje, večino ameriškega porekla, v iraških vojaških bazah v severnih provincah. Milica teroristične skupine al Kaida naj bi štela okoli 2.000 vojakov, ki so v bankah v Mosulu, drugem največjem mestu v Iraku, zasegli okoli 480 milijonov USD.

Vojna v Iraku - junij 2014

Uporniki ISIS-a so kasneje na ulicah izvedli pravo vojaško parado (VIDEO spodaj), ki je vključevala tako protiminsko zaščitena vozila (ameriške izdelave), oklepna terenska vozila humvee in celo helikopterje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodna novica:

VIDEO: Napad iraškega helikopterja Mi-35 na konvoj teroristov

12/06/2014

Iraška vojska s pomočjo svojih novih bojnih helikopterjev Mi-35 napada pripadnike teroristične militantne skupine ISIS na območju mest Samarra in Fallujah.

VIDEO: Parada vojakov militantne skupine ISIS v mestu Mosul

Povezani članki