Ali je Kitajska prehitela Rusijo po številu bojnih letal?

by Urednik

V AZIJI KAR 30 % VSEH BOJNIH LETAL, KITAJSKA ZA ZDA IN PRED RUSIJO

Kitajska je prehitela Rusijo pri številu bojnih letal in se prvič uvršča na drugo mesto na svetu, razkriva poročilo poročilo “World Air Force 2014”.

Letalski tednik podjetja British Aerospaca Flight Global je v začetku leta 2014 izdal poročilo “World Air Force 2014”, ki prikazuje številčnost aktivnih bojnih držav po državah in načrtovane nakupe le teh za 160 držav. Ameriške letalske sile še vedno prevladujejo v vsak od šestih kategorij vojaških letal.

ZDA naj bi imele kar 2.740 bojnih letal, skoraj polovico manj pa Kitajska 1.453 in Rusija 1.438. Vojaški analitiki pa vseeno opozarjajo, da je poročilo sestavljeno na podlagi netočnih podatkov in da ni znano, koliko od teh letal še leti.

Število bojnih letal po državah 2014Vseeno pa podatki kažejo trend rasti števila vojaških letal v Aziji. Seznam kaže, da je v prvi deseterici po številu bojnih letal kar 7 držav s področja Azije. V Aziji naj bi tako bilo kar 30 % vseh vojaških letal na svetu. Poročilo tudi ugotavlja, da ima Kitajska država najhitreje rastoče letalskei sile na svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, English People Daily

VIDEO: 10 “najboljših” aktivnih bojnih letal

Povezani članki