Američani razvijajo hidroplan C-130

by Urednik

RAZLIČICA LETALA C-130 HERCULAN ZA PRISTAJANJE IN VZLETANJE NA VODI

V ZDA so po več kot 60 letih uporabe transportnih vojaških letal C-130 hercules začeli razmišljati tudi o različici tega letala, ki bi lahko pristajal tudi na vodi – hidroplanu.

Poveljstvo za posebne operacije Ameriških letalskih sil (AFSOC) je kot eno prednostnih nalog izpostavilo razvoj hidroplana C-130. V sodelovanju z Laboratorijem za strateško načrtovanje in letalskih sil (AFRL-SDPE) razvija AFSOC letalo – hidroplan MC-130J Commando II Amphibious Capability (MAC), da bi razvili novo letalsko platformo za posebne operacije na morju.

Med potekom raziskovalnih dejavnosti so že predstavili nekaj konceptov plovnih letal – nekateri so bolj tradicionalnega videza, drugi bolj racionalizirani, pa konvencionalni in tudi futuristični. Zdi se, da zmogljivost vključuje zahteve za amfibijske operacije, z drugimi besedami: MC-130 lahko še vedno pristaja tudi na vzletno-pristajalni stezi, čeprav z nameščenimi plovci. Velika verjetnost je tudi, da bo mogoče plovce po potrebi odstraniti.

Poveljstvo za posebne operacije Ameriških letalskih sil (AFSOC) je v uradni objavi 14. septembra 2021 zapisalo: »C-130J je neverjetno vsestransko letalo, ki je med uporabo pristajalo na grobih poljih, na arktičnih predelih in celo na letalonosilki, vendar  pa ne more pristajati na vodi, ki pokriva približno 71% planeta. Ker se nacionalni strateški cilji osredotočajo na obmorska območja, Poveljstvo za posebne operacije letalskih sil proučuje nove pristope za razširitev neodvisnosti od konvencionalnih vzletnih stez na kopnem in zmogljivosti odprave na več misijah.”

Trenutno poteka petfazna pobuda za izdelavo prototipov, katere cilje je, da v samo 17 mesecih pripelje do operativne predstavitve koncepta MAC. To je zelo ambiciozen časovni načrt, ki mu pomagajo virtualno modeliranje in drugi koncepti digitalnega inženiringa, ki so trenutno v modi v Pentagonu,  zlasti še v Ameriških letalskih silah (USAF). Lockheed Martin je v preteklosti že izvedel številne študije o kobnstruiranju ravno te vrste letala, vključno z vsaj eno v poznih devetdesetih letih, ki je temeljila na varianti C-130J.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

 

Povezani članki