Ameriška agencija DARPA razvija “pametne” naboje, ki sledijo tarči

by Urednik

NABOJI OSTROSTRELCEV BODO SLEDILI PREMIKAJOČI SE TARČI

Ameriška vojska je konec aprila 2015 v videoposnetku predstavila delovanje novega pametnega (vodenega) naboja v okviru skrivnega programa EXACTO (Extreme Accuracy Tasked Ordnance), ki ga razvija ameriška obrambna raziskovalna agencija DARPA.

Američani razvijajo tehnologijo, ki bo omogočil da bo naboj sledil premikajoči se tarči – to pa pomeni, da ostrostrelci skoraj nikoli ne bodo zgrešili tarče. Delovanje novega izuma ameriške Agencije za vojaške napredne raziskovalne projekte DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), v zadnjih letih znano po razvoju štirinožnega avtonomnega kopenskega robota LS3 oz. “mule“, so testirali v februarju 2015. Preizkusili so, kako nova tehnologija pametnega naboja pomaga tako začetniku kot izkušenemu strelcu natančno zadeti premično tarčo.

V okviru programa EXACTO so razvili sistem, sestavljen iz pametnih nabojev kalibra .50, ostrostrelske puške opremljene z optičnim sistemom za usmerjanje. Predstavniki agencije DARPA so zapisali, da ima naboj krilca, ki se premikajo, da prilagodijo pot glede na informacije o novi lokaciji cilja, prejete v optični sistem za usmerjanje. Tako tehnologija omogoča, da naboj med potjo sledi tarči, kar je prikazano tudi v spodnjem videoposnetku.

Razvijalec pravi, da so sistem zasnovali kot pomoč ostrostrelcem, da bodo še učinkovitejši v neugodnih pogojih (močan veter, oblaki prahu), kot tudi hitrejši pri svojih nalogah.

Pripravil: A. Knific, foto: DARPA

VIDEO: Streljanje s pametnimi naboji v okviru programa EXACTO (februar 2015)

 

Povezani članki