Ameriška mornarica prizemljila letala F/A-18 super hornet in EA-18G growler

by Urednik

NOVE NESREČE AMERIŠKIH BOJNIH LETAL

Ameriška mornarica (U.S. Navy) je prizemljila vse palubne lovce F/A-18 E/F super hornet in letala za elektronsko bojevanje EA-18G growler, potem ko so ameriški piloti v zadnjih tednih doživeli nesreče z obema tipoma letal.

Do zadnje nesreče letala F/A-18 E/F super hornet je prišlo 7. decembra 2016 na Japonskem, ko pilot Ameriških marincev ni preživel strmoglavljenja. Po prvih informacijah naj bi bil vzrok tehnična okvara letala.

V bližini mornariške baze Whidbey Island sta 16. decembra 2016 strmoglavila še pilota 132. polka za elektronsko bojevanje Amerišk mornarice. Pilota letala EA-18G growler sta se v nesreči poškodovala in so ju morali prepeljati v bolnišnico. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

To je bila že deseta nesreča lovcev F/A-18 in EA-18G v zadnjih šestih mesecih (ob upoštevanju strmoglavljenega švicarskega F/A-18C in kanadskega CF/18). Zaradi podobnih (vgrajenih) sistemov so se odločili oba tipa letala začasno prizemljiti in temeljito preiskati vzroke za nesreče teh Boeingovih vojaških letal.

Zaenkrat še ni znano, kako bo prizemljitev letal za elektronsko bojevanje EA-18G growler vplivala na delovanje ameriških sil v vojaški operaciji proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS). Predvidevamo lahko le, da bodo te misije v naslednjih tednih opravljala letala USAF F-16CJ in USMC EA-6B.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki