Ameriški marinci iščejo ruske helikopterje Mi-24 za vojaške vaje

by Urednik

RUSKI BOJNI HELIKOPTERJI NA VAJAH AMERIŠKE MORNARIŠKE PEHOTE?

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) išče pogodbenega partnerja, ki bi jim za potrebe urjenja in vojaških vaj priskrbel ruske bojno-transportne helikopterje Mi-24 hind ter Mi-17 hip, ki bi bili na manevrih v “vlogi” sovražnih sil.

Ameriški marinci želijo z najemom helikopterjev Mi-24 hind in Mi-17 hip (skupaj s posadko) ustvariti na vojaških vajah kar se da realne razmere, kot vladajo na pravem bojišču. Pogodbeni partnerji ameriških oboroženih sil že sedaj sodelujejo na (predvsem letalskih) vojaških vajah s svojimi letali in helikopterji (neameriškega izvora), ki igrajo ” vlogo sovražnikov “, vendar pa bi lahko ta tip “nasprotnika” (oboroženega s helikopterji Mi-24 hind in Mi-17 hip) postal še toliko bolj pomemben, ko se morajo ameriške sile usposabljati za soočanje s trdimi sovražniki, kot je Rusija.

Konec aprila 2018 je Poveljstvo za usposabljanje mornariških letalskih sil na glavni spletni strani ameriške vlade objavilo razpis oziroma povpraševanje za pogodbena podjetja, če bi jim (sploh) lahko ponudili te letalnike. Za potrebe usposabljanja potrebujejo 5 helikopterjev Mi-24 ali Mi-17 za najmanj 5 vaj letno na vadbiščih Twentynine Palms  in Mountain Warfare v bližini Bridgeport v Kaliforniji, kot tudi Yuma v Arizoni.

Helikopterji Mi-24 hind in Mi-17 hip, sovjetskega oziroma ruskega izvora, ki jih uporabljajo v več kot 60 državah po vsem svetu, bi na vajah ameriških marincev sodelovali v operacij protiletalske in raketne obrambe,  zračne podpore, zbiranja obveščevalnih podatkov na bojišču in zračnih napadih na prijateljske kopenske sile.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki