Ameriški marinci upokojili še zadnje helikopterje Bell UH-1N huey

by Urednik

Ameriški marinci upokojili še zadnje helikopterje Bell UH-1N huey

Konec avgusta 2014 je Korpus ameriških marincev (USMC) v New Orlensu na slovesnosti uradno upokojil še zadnji večnamenski helikopter Bell UH-1N huey, ki je bil v službi ameriških marincev kar 40 let.

Ameriški marinci so v svojo helikoptersko floto dobili nove helikopterje huey (predhodnik nam bolj znanega Bell-212) leta 1971, z njimi pa so v spopadih, nazadnje v Afganistanu, sodelovali vse do leta 2010. V vseh teh letih so uporabljali kar 205 helikopterjev UH-1N, ki so jih nadomestili s sodobnimi večnamenskimi helikopterji Bell UH-1Y venom.

UH-1Y je zasnovan na isti šasiji kot njegov predhodnik, vendar je malo večji, izboljšane pa so tudi njegove tehnične značilnosti: nosilnost, hitrosti in dolet, balistična zaščita in splošna varnost. Skupno bodo Ameriški marinci v letu 2018 prejeli vseh 160 helikopterjev UH-1Y venom (imajo jih 35).

Helikopterje Bell UH-1N huey sicer še naprej uporabljajo Ameriške letalske sile (62), kot tudi več kot dvajset držav, vključno z Veliko Britanijo, Španijo, Perujem, Japonsko in v Iranom. Ameriška vojska še vedno leti tudi z njegovim predhodnikom Bell UH-1 iroquois (neuradno huey), kakršni so javnosti najbolj poznani iz vietnamske vojne.

Helikopter Bell UH-1N huey pilotira le en pilot, prevaža pa lahko do 15 vojakov. Doseže lahko hitrost 220 kilometrov na uro in lahko preleti do 460 kilometrov. Oborožen je z mitraljezoma 12,7 mm in 7,62 mm, lahko pa tudi z raketami kalibra 70mm na stranskih nosilcih.

Pripravi: A. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki