Ameriški mornarji zbolevajo zaradi sevanja iz Fukušime

by Urednik

AMERIČANI NISO VEDELI, DA JE PRIŠLO DO RAZLITJA RADIOAKTIVNIH SNOVI V MORJE

Več kot 50 ameriških mornarjev, ki so služili na letalonosilki USS Ronald Reagan (CVN – 76) in pomagali pri odpravljanju posledic potresa in cunamija na Japonskem 11. marca leta 2011, je zbolelo za rakom ščitnice, levkemijo in možganskim tumorjem.

V prizadevanjih za reševanje japonske jedrske elektrarne Fukushima so se mornarji na krovu ameriške letalonosilke USS Ronald Reagan razreda Nimitz odzvali na nesrečo, pri tem pa bili izpostavljeni visokim ravnem radioaktivnega sevanja med plutjem ob vzhodni obali Japonske.

Člani (nekdanji) posadke ameriške letalonosilke USS Ronald Reagan, ki na krov sprejme skoraj 6000 mornarjev, se v svojih dvajsetih letih sedaj že spopadajo z vsemi vrstami bolezni povezanih s sevanjem, čeprav je minilo manj kot 3 leta od japonskega potresa in cunamija ter nesreče jedrske elektrarne v Fukushimi. Ob nesreči jedrske elektrarne so se namreč v ocean razlile večje količine radioaktivnih snovi. Ameriški mornarji so pomagali pri reševanju Japoncev iz vode tudi s skoki v vodo, največja težava pa naj bi bila, da so na letalonosilki pridobivali vodo za pitje, kuho in umivanje z razsoljevanjem morske vode, še predno so ugotovili, da so se v morje razlile radoaktivne snovi.

Dekontaminacija letalonosilke USS Donald Reagan blizu Fukušime
Dekontaminacija letalonosilke USS Donald Reagan blizu Fukušime

Dekontaminacija krova letalonosilke USS Ronald Reagan

Posadka na ameriški letalonosilki pa naj tudi ne bi bila zadostno opremljena in izurjena za posredovanje v okoljih, kjer so lahko izpostavljeni jedrskemu sevanju. Oboleli so se že združili in vložili tožbo proti lastnikom jedrske elektrarne v Fukušimi, ki so dolgo časa prikrivali razlitje radioaktivnih snovi v morje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki