Ameriški tisk: Rusija Ukrajine ne bo predala brez boja

by Urednik

RUSIJA IZGUBLJA VPLIV NAD UKRAJINO

Rusija pripravlja vojaško invazijo na Ukrajino, ofenziva se bo verjetno začela to zimo, pišeta avtorja članka Michael Kofman in Michael Kimmidge za ameriško publikacijo Foreign Affairs. Rusija namerava po njunih napovedih rešiti problem Ukrajine v lastno korist.

Ukrajinske oblasti so izbrale prozahodno pot in z nje ne nameravajo skreniti, navkljub vsem prizadevanjem Moskve. Po drugi strani pa tudi Rusija ne namerava izpustiti Ukrajine iz svojega vplivnega območja in ji naslavlja svoje zahteve. Putin je po mnenju obeh ameriških  avtorjev utrujen od nekoristnih pogajanj in namerava problem rešiti na silo, razen če se najde kompromis, ki ustreza vsem stranem, tj. Rusiji, ZDA in Ukrajini.

Kofman in Kimmage ugotavljata, da trenutna razporeditev ruskih sil ne pomeni invazije, vendar lahko Moskva kadar koli spremeni situacijo in v kratkem času prenese potrebna sredstva. Odločitev o neposredni invaziji pa še ni sprejeta, poudarjajo. Ukrajina se po drugi strani še naprej zbližuje z ZDA in Veliko Britanijo ter drugimi državami Nata. To sodelovanje Rusijo jezi, Moskva pa ne želi sosednje države spremeniti v odskočno desko za napotitev tamkajšnjih vojakov Nata. 

Predsednik Zelensky je videti kot šibek politik in poskuša najti podporo ZDA, a Rusija Ukrajine ne bo predala brez boja, menita avtorja članka. Kremelj ne vidi nobenih možnosti za diplomatsko ureditev razmer, ne ustreza pa mu tudi situacija z ukrajinsko tranzicijo pod polnim vplivom Američanov,  zato naj bi bila možnost  izbruha sovražnosti precej verjetna. Poleg bi to lahko rešilo tudi vprašanje Donbasa, kjer so pogajanja prav tako zašla v slepo ulico.

ZDA se kljub “glasnim” izjavam ne vidijo kot udeleženca sovražnosti v Ukrajini, če se ta začne. Washington Ukrajini ne daje nobenih uradnih obveznosti, situacija pa spominja na leto 2008 in na obljube ZDA Gruziji. Tedaj Rusije ni ustavilo obilo izjav Washingtona in je ne bo ustavilo tudi zdaj, povzemata avtorja.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki